Fosta ambasadoare a SUA la ONU Nikki Haley şi fostul preşedinte Donald Trump îşi vor prezenta duminică argumentele finale în New Hampshire, într-o ultimă etapă în acest stat a campaniei pentru nominalizarea candidatului republican la preşedinţie, înainte ca alegătorii să meargă la urne, marţi, relatează Reuters.
Fosta guvernatoare a statului Carolina de Sud, Nikki Haley, care a fost şi ambasadoarea lui Trump la Naţiunile Unite în timpul mandatului său prezidenţial, mai are puţin timp la dispoziţie în încercarea sa de a-l doborî pe candidatul republican favorit la preşedinţie, după ce victoria categorică a acestuia în adunările electorale din Iowa - statul care a dat startul competiţiei din Partidul Republican - a confirmat dominaţia sa în cursa internă a partidului.
Dacă nu poate obţine o victorie surprinzătoare în New Hampshire, marţi, calea ei deja îngustă spre nominalizare s-ar putea închide cu totul. Trump, care îi devansează cu mult pe Haley şi pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a adresat sâmbătă seară unui stadion plin de susţinători entuziasmaţi din Manchester, încurajându-i să meargă la urne marţi, când vor avea loc alegerile primare. Dar el a părut, de asemenea, să îşi mute o parte din atenţie către următoarea competiţie majoră în cursa pentru nominalizare, în Carolina de Sud, la sfârşitul lunii februarie. La mitingul de sâmbătă, mai mulţi oficiali federali şi locali de rang înalt din acest stat au vorbit în numele lui Trump, inclusiv guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ei înţeleg că eu sunt singurul candidat din această cursă care va salva America şi vom scăpa imediat de acest dezastru Biden", a comentat Trump.
Haley şi-a intensificat atacurile la adresa lui Trump în ultimele zile, cu o mişcare de ultimă oră pentru a se pune în contrast cu un om de afaceri şi politician a cărui perioadă petrecută la Casa Albă a fost caracterizată de haos şi care se confruntă cu patru dosare penale, inclusiv pentru eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 pe care le-a pierdut în faţa actualului preşedinte Joe Biden.
HALEY PUNE SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII CAPACITATEA MINTALĂ A LUI TRUMP
Sâmbătă, Haley l-a ironizat pe Trump, în vârstă de 77 de ani, pentru vârsta sa, după ce acesta a confundat-o aparent cu fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. Haley l-a criticat, de asemenea, pe Trump pentru afinitatea sa faţă de lideri precum rusul Vladimir Putin şi nord-coreeanul Kim Jong Un. Trump, a spus ea la un eveniment de campanie desfăşurat sâmbătă în Keene, New Hampshire, "trebuie să înceteze să mai laude dictatorii". Ea a spus că, în calitate de ambasador la ONU, a încercat să rupă "bromance-ul" său cu Putin.
Nikki Haley, care a spus deunăzi că Senatul SUA este cel mai privilegiat azil de bătrâni din ţară şi a pledat pentru teste psihologice la care să fie supuşi liderii americani, a pus sâmbătă sub semnul întrebării capacitatea mintală a lui Donald Trump, după ce acesta a părut să o confunde cu fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când a vorbit despre atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul american.
"Aseară, Trump se afla la un miting şi mă menţionează de mai multe ori de ce nu am luat măsuri de securitate în timpul revoltelor de la Capitoliu. De ce nu am gestionat mai bine ziua de 6 ianuarie. Nici măcar nu am fost în DC pe 6 ianuarie. Nu eram în funcţie atunci", a spus Haley. "Ei spun că s-a încurcat. Că vorbea despre altceva. Că vorbea despre Nancy Pelosi. El m-a menţionat de mai multe ori în acel scenariu", a adăugat fosta guvernatoare a Carolinei de Sud. "Îngrijorarea pe care o am este - nu spun nimic dispreţuitor, dar atunci când ai de-a face cu presiunile unei preşedinţii, nu putem avea pe altcineva despre care ne întrebăm dacă este apt din punct de vedere mental să o facă" - a comentat ea, citată de CNN.
Mai târziu, sâmbătă, Trump s-a lăudat cu abilităţile sale cognitive, spunând: "Acum câteva luni am făcut un test psihologic pe care mi l-a dat doctorul meu... şi l-am luat cu brio".
"O să vă anunţ când o să mă simt rău; chiar cred că voi putea să vă spun. Pentru că într-o zi vom merge rău", a spus el la un eveniment de campanie din Manchester, New Hampshire. "Simt că mintea mea este mai puternică acum decât era acum 25 de ani", s-a lăudat Trump.
TRUMP CONTRAATACĂ DUR
Un consilier de rang înalt al campaniei lui Trump, Chris LaCivita, a postat sâmbătă pe X: "Nancy ....Nikki ....este o distincţie fără diferenţă".
Trump şi-a intensificat atacurile deja dure împotriva lui Haley, vizând prenumele ei pe platforma sa socială şi amplificând postările false care pun sub semnul întrebării că ar fi obţinut cetăţenia americană la naştere. Fiica a doi imigranţi din India, Haley s-a născut Nimarata Nikki Randhawa, dar a folosit mult timp al doilea prenume Nikki şi mai târziu a luat numele de familie al soţului ei.
La mitingul de sâmbătă seară de la Manchester, Trump a atacat-o pe Haley pentru sprijinul pe care îl are în rândul unor donatori bogaţi care i-au susţinut şi pe democraţi şi a numit-o o ameninţare la adresa securităţii sociale. Deasupra scenei pe care a vorbit Trump, pe un ecran mare, au fost afişate mesaje care o criticau pe Haley, alături de fotografii deloc măgulitoare ale acesteia.
"Nikki Haley este iubită de democraţi, Wall Street şi globalişti", scria pe una dintre imaginile de pe ecran.
HALEY MIZEAZĂ PE ATRAGEREA INDEPENDENŢILOR
Alegătorii care nu sunt afiliaţi niciunui partid majoritar vor fi cruciali pentru Haley dacă va reuşi să facă o surpriză şi să-l învingă pe Trump în New Hampshire, care îşi organizează marţi alegerile primare. Ea are probabil nevoie de o victorie aici sau de un loc doi foarte apropiat pentru a supravieţui, după ce săptămâna trecută a terminat pe locul trei, în spatele lui Trump şi al guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, în Iowa.
Alegătorii care nu sunt legaţi de niciun partid sunt cel mai important bloc din acest stat. Aceştia reprezintă 343.000 din totalul alegătorilor înregistraţi, eclipsând atât numărul republicanilor înregistraţi, cât şi pe cel al democraţilor, potrivit datelor furnizate de secretarul de stat.
Alegătorii neafiliaţi pot participa la alegerile primare pe care le aleg. Aproximativ 30% sunt efectiv republicani, 35% se aliniază cu democraţii, dar 35% sunt cu adevărat independenţi, estimează Andrew Smith, director al Centrului de sondaje al Universităţii din New Hampshire şi profesor de ştiinţe politice. Având în vedere controlul lui Trump asupra bazei republicane, Haley va trebui să obţină sprijinul a 70% până la 75% dintre alegătorii neafiliaţi pentru a câştiga statul, arată el. "Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată", a spus Smith. "Este un ordin foarte mare", recunoaşte expertul.
În timp ce Haley şi-a redus decalajul faţă de Trump în New Hampshire, fostul preşedinte îşi păstrează un avans confortabil de 14 puncte procentuale, potrivit unei medii a sondajelor, compilate de site-ul FiveThirtyEight. Alegătorii independenţi sunt cea mai rapidă modalitate pentru Haley de a "intra în ring" împotriva lui Trump şi de a face din cursa republicană o competiţie cu doi candidaţi. În caz contrar, Trump s-ar putea trezi cu o sarcină uşoară: de a fi singurul alergător.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.