Judecătorul Juan Merchan de la tribunalul districtual din Manhattan l-a avertizat marţi pe Donald Trump să se abţină de la o retorică ce ar putea inflama sau provoca tulburări civile, după ce fostul preşedinte a fost inculpat pentru 34 de capete de acuzare legate de conspiraţie în vederea subminării corectitudinii campaniei electorale din 2016, relatează Associated Press.
Fostul preşedinte urmează să ţină marţi seara un discurs la reşedinţa sa din Florida, la care sunt aşteptate câteva sute de persoane - susţinători, asociaţi, prieteni.
Judecătorul Juan Merchan a spus că nu impune un ordin de interdicţie în acest moment, dar a cerut ambelor părţi să se abţină de la comentarii ce ar putea duce la tulburări civile.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Trump a rămas în mare parte a audierii impasibil, cu mâinile încrucişate şi privind înainte în timpul procedurii, care a durat puţin sub o oră.
Donald Trump i-a spus judecătorului Juan Merchan că pledează nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare, iar judecătorul l-a informat cu privire la drepturile sale.
Merchan l-a avertizat, de asemenea, pe Trump că ar putea fi scos din sala de judecată dacă va tulbura audierea, dar fostul preşedinte a vorbit doar de câteva ori, răspunzând la întrebări.
Următorul termen de judecată în care trebuie să compară personal Trump a fost stabilit în decembrie. Avocaţii lui Trump au cerut ca Donald Trump să fie scutit să participe personal la audiere, invocând măsurile extraordinare de securitate care trebuie luate.
Asta înseamnă că un proces nu va începe decât cel mai devreme în ianuarie 2024, scrie The Guardian. Acest calendar înseamnă că lui Trump i s-ar putea cere să se prezinte în instanţă chiar în momentul în care începe votul în cadrul alegerilor primare republicane pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Alegerile preliminare din Iowa în 2024 sunt programate să aibă loc la 5 februarie.
Trump rămâne deocamdată favorit pentru a câştiga nominalizarea republicană.
După ce a fost pus oficial sub acuzare, fostul preşedinte a părăsit tribunalul din Manhattan şi nu a făcut niciun fel de declaraţii.
În total, Trump a petrecut aproximativ două ore în interiorul clădirii din Manhattan pentru procedurile de înregistrare şi punere sub acuzare.
El a aflat astfel detaliile acuzaţiilor penale cu care se confruntă în timp ce a intrat într-o a treia campanie prezidenţială.
CINE ESTE JUDECĂTORUL JUAN MERCHAN
Juan Merchan este un judecător experimentat, care nu este străin de afacerile fostului preşedinte, relatează CNN.
Acesta l-a condamnat la închisoare pe Allen Weisselberg, un apropiat al lui Trump, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Trump Organization şi a supervizat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.
Merchan este descris de observatori ca fiind un judecător "dur", dar care este totuşi corect, indiferent de cine se află în faţa lui.
Trump deja alimentase reţelele sociale cu opiniile sale despre Merchan şi punerea sa sub acuzare. Dar avocaţii care au mai avut de-a face cu Merchan au declarat pentru CNN că judecătorul nu suportă întreruperi sau întârzieri.
Judecătorul Merchan "a fost întotdeauna bine pregătit, accesibil şi - cel mai important în cazul Weisselberg - un om de cuvânt. Ne-a tratat pe mine şi pe colegii mei cu cel mai mare respect, atât în sala de judecată, public, cât şi în spatele uşilor închise", a declarat prin e-mail Nicholas Gravante, avocatul care l-a reprezentat pe Weisselberg.
Merchan a arătat o parte din latura sa dură atunci când Weisselberg a fost condamnat, spunându-i fostului asociat al lui Trump că, dacă nu i-ar fi promis deja o pedeapsă de doar cinci luni, i-ar fi dat o sentinţă "mult mai mare" după ce a ascultat probele de la proces.
Dincolo de cazurile Trump, Merchan a mai pronunţat o sentinţă de închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată timp de 25 de ani pentru un senegalez care şi-a violat şi ucis prietena.
Dincolo de aura sa de intransigenţă, Merchan este creditat de colegii săi pentru că a contribuit la crearea Tribunalului pentru sănătate mintală din Manhattan, pe care îl prezidează adesea şi unde şi-a câştigat reputaţia de a da hotărâri "pline de compasiune" care oferă inculpaţilor o a doua şansă.
Născut în Bogota, Columbia, Merchan a emigrat în Statele Unite la vârsta de 6 ani şi a crescut în cartierul newyorkez Jackson Heights, din Queens. El a fost primul din familia sa care a mers la facultate. Şi-a luat licenţa în drept la Universitatea Hofstra.
Merchan şi-a lansat cariera juridică în 1994 ca procuror asistent în cadrul biroului procurorului districtual din Manhattan. Câţiva ani mai târziu, a trecut la biroul procurorului general al statului, unde a lucrat la cazuri din Long Island. În 2006, primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, pe atunci republican, l-a numit pe Merchan la Tribunalul pentru familie din Bronx, iar guvernatorul democrat David Paterson l-a numit la Curtea de Apel a statului New York în 2009. În acelaşi an în care a început să lucreze ca judecător interimar la Curtea Supremă din New York.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...