Doi piloţi de vânătoare care se aflau la bordul unui avion de tip F-16 au supravieţuit joi prăbuşirii aeronavei, în Morbihan, în nord-vestul Franţei, iar unul a fost salvat de pe o linie de înaltă tensiune, de care a rămas agăţat cu paraşuta, relatează AFP.
”Pilotul şi copilotul au putut să se catapulteze înainte de prăbuşire. Ei au fost localizaţi amândoi în viaţă”, a anunţat joi după-amiaza, într-un comunicat, Prefectura din Morbihan.
Avionul lor a decolat de la Florennes, în Belgia, şi se îndrepta către baza aeronautică navală Lann-Bihoué, în Franţa, a precizat prefectura.
Salvatorii trimişi în zonă au putut să preia rapid în grijă un prim pilot.
Ei s-au grăbit apoi să îl desprindă pe al doilea pilot, care a rămas agăţat cu paraşuta - timp de două ore - de cabluri ale unei linii EDF. El a fost recuperat, până la urmă, către ora locală 13.00 (14.00, ora României), de către pompieri, ajutaţi de serviciile Reţelei de Transport de Electricitate (RTE), gestionarul reţelei electrice de înaltă tensiune.
Al doilea pilot ”a fost salvat, îi avem pe amândoi, în stare de urgenţă relativă. Ei sunt în viaţă şi sunt răniţi, au fost preluaţi de pompieri”, a declarat prefectura pentru AFP.
”(Sunt) uşurat să aflu (că) cei doi piloţi @BeAirForce (sunt) în siguranţă după prăbuşirea (avionului) nostru F-16 şi că nicio victimă nu este de deplâns la sol. @BelgiumDefense are grijă de ei şi de familiile lor. O anchetă este în curs”, a scris pe Twitter ministrul belgian al Apărării Didier Reynders..
Într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, generalul Frédérik Vansina, comandantul Forşelor aeriene belgiene, a anunţat că a discutat cu unul dintre cei doi piloţi la telefon. ”El mi-a spus că el şi colegul său sunt bine. Ei se află la Spitalul din Vannes în vederea unor examene medicale şi ar trebui să fie, în această (joi) seara, cu familiile lor la Florennes”.
Generalul Frédérik Vansina a declaat că aeronava - care s-a prăbuşit pe RD 16, între Landaul şi Pluvigner - efectua ”un exerciţiu normal de navigaţie”.
”Se pare că a avut loc o problemă la motorul avionului”, care datează din 1983. ”O anchetă tehnică urmează să determine cauzele precise”, a adăugat el.
Informat la ora locală 10.38 (11.38, ora României) cu privire la accident, prefectul de la Morbihan a deschis centrul Operaţional Departamental (COD) sau ”Celula de criză” la ora locală 11.15 (12.15, ora României), un instrument de gestionare a crizei activat în cazul unui ”eveniment major”.
OPT CASE EVACUATE
”Un perimetru de securitate de 500 de metri” a fost instituit în jurul locului prăbuşirii. Jandarmeria a fost trimisă la faţa locului pentru a securiza zona, iar aproximativ 40 de pompeiri şi 20 vehicule de salvare SDIS Morbihan au fost mobilizate.
”De asemenea, opt case au fost evacuate (15 persoane întotal), din (motive de) securitate”, a precizat prefectura joi după-amiaza într-un nou comunicat.
”Aripa avionului a fost smulsă de o parte a acoperişului de pe faţada de nord a casei noastre. Pagubele sunt impresionante, copacii şi anexa erau în flăcări atunci când soţia mea a fost evacuată”, a declarat pentru cotidianul Le Télégramme Patrick Kauffer, un locuitor de la Pluvigner.
Potrivit Prefecturii din Morbihan, acest avion ”nu era înarmat, iar încărcătura lui este în curs de expertizare”. ”O echipă de la Direcţia Securităţii Aeriene a Apărării se duce la faţa locului, din Belgia”, a adăugat ea.
Christian, în vârstă de 61 de ani, care lucra în casa sa, în apropiere de locul prăbuşirii, i-a declarat unui jurnalist AFP că a ”auzit un zgomot ca de tablă îndoită, dar nu şi un bum mare”, iar apoi a ”văzut fum negru, dar nu avionul, ascuns de copaci”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.