Un legionar francez a fost ”ucis în luptă” într-o operaţiune armată împotriva unor grupări jihadiste în Mali, a anunţat preşedinţia franceză luni, confirmând astfel o a doua moarte în decurs de patru zile în rândul Forţei franceze Barkhane în Sahel, relatează AFP.
Militarul făcea parte din Primul Regiment Străin de Cavalerie de la Carpiagne (Bouches-du-Rhône). Moartea sa, luni, creşte la 43 numărul militarilor francezi ucişi în Sahel de la începutul intervenţiei franceze, în 2013, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor publicate de Statul Major.
El era angajat ”într-o acţiune de hărţuire zonală” şi de ”curăţare a grupărilor armate teroriste”, a anunţat într-un comunicat Statul Major al Armatelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Atacată de la mică distanţă, unitatea din frunte a ripostat şi a scos din luptă doi jihadişti. În timpul acestei acţiuni, locotenetul Kévin Clément, îmbarcat într-un vehicul blindat uşor, a fost grav rănit de un ti inamic”, precizează Statul Major.
Atins la cap, ”el a fost evacuat cu elicopterul către filiala chirurgicală de la Gao (nord), unde s-a constatat decesul”.
Statul Major precizează că o intervenţie cu un avion fără pilor (dronă) de tip Reaper a ”permis ulterior să se contate că subgrupa tactică a fost angajată într-o bătălie de contact cu elemente teroriste izolate”.
Kévin Clément, în vârstă de 21 de ani, se afla în Mali din februarie. El era celibatar şi nu avea copii.
Sergentul Dmitro Mariniuk, un legionar din acelaşi regiment, a murit din cauza unor răni suferite la 23 aprilie în Mali, în explozia unui dispozitiv exploziv improvizat.
”TRIBUT GREU”
În ultimele săptămâni, armata franceză şi-a multiplicat ofensiva în Sahel, mai ales în zona celor ”trei frontiere” - între Mali, Niger şi Burkina Faso - şi a revendicat ”neutralizarea” câtorva zeci de jihadişti de la începutul anului.
Efectivele Barkhane au crescut recent de la 4.500 la 5.100 de militari, iar Parisul speră ca această suplimentare să permită inversarea raportului de forţe pe teren, unde grupări jihadiste şi-au multiplicat atacurile în ultimele luni.
Preşedintele Emmanuel Macron ”se înclină cu un profund respect în faţa sacrificiului soldatului”, a anunţat într-un comunicat Palatul Elysée. "El ţine să-şi exprime din nou deplina încredere în militarii francezi desfăşuraţi în Sahel” şi ”susţinerea Franţei faţă de ţările din cadrul G5 Sahel” (Mali, Niger, Ciad, Mauritania şi Burkina Faso).
”Acest tribut greu plătit de Legiunea Străină nu-i scade nici hotărârea şi nici eficienţa. Ea îşi continuă misiunea la fel ca Înaintaşii săi”, subliniază într-un comunicat ministrul Armatelor Florence Parly.
”Alături de fraţii lor de arme, francezii europenii şi (militarii) din Sahel îşi continuă lupta împotriva terorismului”, a adăugat ea, într-un comunicat separat, transmiţând ”condoleanţe” familiei şi apropiaţilor legionarului.
În noiembrie, Franţa a pierdut 13 militari într-un accident între două elicoptere aflate într-o operaţiune în Mali. Parisul şi-a exprimat ulterior nemulţumirea faţă de o susţinere pe care o consideră prea timidă faţă de Forţa Barkhane a autorităţilor din Sahel, inclusiv cele de la Bamako.
Un summit G5 Sahel la Pau, în sud-vestul Franţei, în ianuarie, le-a permis protagoniştilor să-şi reitereze hotărârea în a continua lupta.
Forţa Barkhane ”menţine o presiune foarte puternică asupra grupărilor armate teroriste care, rămân periculoase, însă au fost lovite dur în operaţiunile militare Barkhane şi ale forţelor partenere”, a reiterat luni seara Statul Major francez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.