Doi americani - Mikael Gidada, un om de afaceri, şi Sandra Loli, o lucrătoare umanitară - care erau reţinuţi de către rebeli huthi în Yemen au fost eliberaţi, au anunţat Statele Unite, aparent în urma unui schimb, în cadrul căruia 240 de insurgenţi, reţinuţi de mult timp în Oman, au fost eliberaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Statele Unite salută eliberarea cetăţenilor americani Sandra Loli şi Mikael Gidada de către huthi în Yemen. Adresăm condoleanţe familiei lui Bilal Fateen, ale căruirămăşiţe vor fi de asemenea repatriate”, a anunţat într-un comunicat, miercuri, consilierul prezidenţial în securitate naţională Robert O'Brien.

Deţinerea acestor doi americani nu a făcut anterior obiectul vreunei comunicări oficiale a Washingtonului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Soţul Sandrei Loli, Richard Boni, a declarat că ea s-a dus în Yemen să lucreze în domeniul umanitar - şi anume în distribuireaapei potabile -, după care a fost luată şi ţinută ostatică timp de 16 luni.

”Noi aşteptam această zi de mult timp”, a anunţat el într-un comunicat.

Mikael Gidada, un om de afaceri american, era reţinut de aproape un an, a declarat consilierul preşedintelui în exerciţiu Trump pentru The Wall Street Journal (WSJ), care a dezvăluit eliberarea celor doi.

Washingtonul a obţinut, de asemenea, repatrierea rămăşiţelor lui Bilal Fateen, un al treilea cetăţean american care era ţinut prizonier de către huthi.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a confirmat că Bilal Fateen a ”decedat în timpul captivităţii”, însă fără să evoce circumstanţele morţii acestuia.

Casa Albă a mulţumit monarhiilor Oman şi Arabia Saudită ”pentru eforturile lor în vederea permiterii eliberării acestor americani”.

Potrivit WSJ, ei au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de deţinuţi.

Huthi au anunţat că aproximativ 240 de membri ai mişcării lor au putut să se întoarcă miercuri la Sanaa, capitala Yemenului, aflată sub controlul rebelilor.

Este vorba despre un grup de persoane care s-au dus în Oman în urmă cu doi ani, la îngrijiri medicale, dar care erau de atunci blocate în această ţară de la Golful Persic.

Ele au fost repatriate ”cu două avioane din Oman”, a anunţat un purtător de cuvânt huthi, Mohammed Abdel Salam.

”Între ele se află persoane rănite, care s-au dus la Muscat, în timpul negocierilor din Suedia, şi pe care ONU nu le-a lăsat să plece înapoi, conform acordurilor”, a declarat el, referindu-se a negocieri organizate de ONU în 2018.

Un oficial rebel de rang înalt, Mohamed Ali al-Houthi, a acuzat coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, care susţine Guvernul yemenit recunoscut internaţional, că a refuzat până acum întoarcerea acestor 240 de persoane din Oman.

”Acum suntem bucuroşi să-i primim pe unii fraţi răniţi, care erau blocaţi în străinătate din cauza asediului brutal şi persistent impus ţării noastre”, a declarat el într-un mesajpostat pe Twitter.

”Coaliţia a împiedicat plecarea şi venirea lor, într-una dintre crimele de război împotriva yemeniţilor”, a acuzat el.

Războiul din Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi, majoritatea civili, potrivit unor ONG-uri internaţionale, şi a cauzat ceea ce ONU prezintă drept cea mai gravă criză umanitară din lume.

Statele Unite susţin coaliţia condusă de către Riad, în pofida criticilor apărătorilor drepturilor omului, care denunţă metodele şi erorile saudite, împotriva Iranului, inamicul comun, acuzat de manipularea huthi şi de destabilizarea Orientului Mijlociu.

De când a fost ales, în urmă cu patru ani, Donald Trump a făcut în mod clar o prioritate din eliberarea ”ostaticilor” americani şi a concetăţenilor săi ”deţinuţi pe nedrept” în străinătate.

Trump a înregistrat mai multe succese pe acest teren, prin repatrierea unor americanilor din Coreea de Nord şi Iran, uneori prin schimburi de deţinuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.