Drapelul UE arborat la intrarea în sediul Preşedinţiei de la Chişinău se află în centrul unei polemici aprinse. Steagul a fost scos după învestirea în funcţie a lui Igor Dodon, dar a fost arborat din nou luni de deputaţi liberali, scrie Deschide.md.
Potrivit Independent.md, liberalii au mers luni la Preşedinţie, pentru a cere explicaţii privind motivul pentru care drapelul UE a fost dat jos. Nu au găsit, însă, pe nimeni care să le răspundă la întrebări, aşa că au decis să arboreze un drapel adus de ei.
De altfel, deputatul Roman Boţan, citat de Deschide.md, a catalogat scoaterea drapelului UE ca fiind un gest josnic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Dodon a început să lupte cu limba română de pe pagina Preşedinţiei şi drapelul Uniunii Europene, arborat pe instituţia prezidenţială. Cam atât poate face şi cu aceasta se va ocupa toţi cei patru ani de mandat. Aceste acţiuni au un caracter ilegal, anticonstituţional şi populist. Ele vor duce la răcirea relaţiilor bilaterale cu UE. Comportamentul actualului preşedinte al Republicii Moldova denotă frica, iritarea şi demască planurile adevăraţilor stăpâni care se află la Moscova”, a spus el.
Pe de altă parte, Igor Dodon a atras atenţia, în cursul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău, că steagul UE nu este obligatoriu să fie instalat pe instituţia prezidenţială, conform legislaţiei.
„A fost scos sâmbătă.(…). Noi suntem membri ai CSI, de ce să nu fie al lui? Noi suntem membri ONU, de ce nu al lor? Pe instituţiile statului este obligatoriu să fie drapelul Republicii Moldova şi aici nu se încalcă legislaţia. Nu am nimic împotriva UE. Liberalii nu au cu ce se ocupa, ratingul este jos şi trebuie cumva să se poziţioneze”, a explicat Igor Dodon, potrivit Noi.md.
Anterior, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Ion Ceban, a atras atenţia că potrivit Legii cu privire la Drapelul de Stat, pe clădirea Preşedinţiei va fi arborat doar drapelul Republicii Moldova. „Acum câteva minute a venit un grup de liberali să arboreze drapelul Uniunii Europene pe clădirea preşedinţiei (…). Preşedintele este garantul Constituţiei şi respectării legislaţiei în ansamblu. Anume de lege se va conduce preşedintele Republicii Moldova. Or, în acest sens sunt importante prevederile legii cu privire la Drapelul de stat al Republicii Moldova, dar şi hotărârile Guvernului în acest sens”,a scris el pe pagina sa de Facebook.
În week-end, site-ul preşedinţiei Republicii Moldova a fost schimbat astfel încât „limba moldovenească” este una dintre cele trei limbi în care poate fi accesat site-ul, alături de engleză şi rusă. Înlocuirea sintagmei ”limba română” cu ”limba moldovenească” are loc la două zile după ce Igor Dodon a depus jurământul în calitate de preşedinte al Moldovei.
Luni seară, el a explicat că s-a conformat legii supreme. „Eu respect Constituţia, eu mereu am spus că limba de stat este moldovenească”, a subliniat şeful statului.
În acelaşi context, preşedinteţe ţării recunoaşte că ambele limbi sunt identice, doar că se numesc diferit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...