Gruparea palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză din Gaza în Israel, în una dintre cele mai grave escaladări ale conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani. Hamas este o mişcare militantă islamistă şi unul dintre cele două partide politice majore din teritoriile palestiniene. Aceasta guvernează peste două milioane de palestinieni din Fâşia Gaza, dar grupul este cunoscut mai ales pentru rezistenţa armată împotriva Israelului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Hamas sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifade (revolte) palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.

Hamas este acronimul pentru Harakat al-Muqawama al-Islamiya ("Mişcarea de Rezistenţă Islamică"). A fost fondată de şeicul Ahmed Yassin, un cleric palestinian care a devenit activist în ramurile locale ale Frăţiei Musulmane după ce şi-a dedicat prima parte a vieţii învăţăturii islamice la Cairo. Începând de la sfârşitul anilor 1960, Yassin a predicat şi a desfăşurat activităţi caritabile în Cisiordania şi Gaza, ambele ocupate de Israel în urma Războiului de Şase Zile din 1967.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mişcarea Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi conduce, de asemenea, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 - ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase conflicte cu Israelul, care au implicat adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.

Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.

Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis oameni înarmaţi şi atentatori sinucigaşi în Israel.

Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene. Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au acceptat la un moment dat un armistiţiu pe termen lung, sau Hudna în arabă, cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.

Hamas a recurs pentru prima dată la atentate sinucigaşe cu bombă în aprilie 1993, cu cinci luni înainte ca liderul OEP de atunci, Yasser Arafat, şi prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin să semneze Acordurile de la Oslo. Pactul istoric a stabilit o autonomie limitată pentru anumite părţi din Cisiordania şi Gaza în cadrul unei entităţi nou create, numită Autoritatea Palestiniană (AP). Hamas a condamnat acordurile, precum şi recunoaşterea reciprocă a OEP şi a Israelului, pe care Arafat şi Rabin au acceptat-o oficial în scrisori trimise cu câteva zile înainte de Oslo.

Hamas este desemnată ca organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.

Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.

Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are, de asemenea, susţinători în teritoriile palestiniene şi are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar sau Turcia.

Mohammed Deif este comandantul militar suprem al Hamas. Acesta este cunoscut pentru desfăşurarea de operaţiuni sinucigaşe cu bombă şi pentru că a condus răpirea soldaţilor israelieni. Deif este creierul din spatele strategiilor ofensive ale Hamas.

CITEȘTE ȘI Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide. Mohammed Deif are un singur ochi, trei membre amputate şi a supravieţuit mai multor tentative de asasinat şi unui atac aerian care l-au lăsat în scaun cu rotile

În calitate de entitate teroristă desemnată, Hamas este exclusă de la asistenţa oficială pe care Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) o acordă OEP în Cisiordania. Expatriaţii palestinieni şi donatorii privaţi din Golful Persic au asigurat o mare parte din finanţarea mişcării. În plus, unele organizaţii caritabile islamice din Occident au canalizat bani către grupuri de servicii sociale susţinute de Hamas, ceea ce a determinat îngheţarea activelor de către Trezoreria SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.