Un nou raport al Băncii Mondiale, care analizează 35 de indicatori ai egalităţii în faţa legii în 187 de ţări, arată că doar şase ţări oferă drepturi legale similare bărbaţilor şi femeilor, scrie Quartz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Studiul arată că bărbaţii şi femeile sunt complet egali în faţa legii în doar şase ţări. Acolo, femeile au aceleaşi oportunităţi şi protecţii legale ca bărbaţii, precum paritatea de gen, concedii maternale şi plata egală.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
România are un punctaj de 90 din 100, având scoruri perfecte la categoriile „călătorit”, „găsirea unui loc de muncă”, „salariile”, „căsătoria”, „statutul de părinte”, „conducerea unei afaceri” şi „gestionarea bunurilor”. La categoria „obţinerea unei pensii”, România are un scor de 25 din 100.
 
La nivel global, au putut fi observate progrese. Acum 10 ani, nicio naţiune nu îndeplinea toate criteriile Băncii Mondiale privind egalitatea. În 2019, Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Suedia îndeplinesc toate criteriile, având un scor de 100, însemnând că femeile au aceleaşi drepturi ca bărbaţii în toate cele 35 de categorii măsurate.
 
În Africa au avut loc cele mai multe reforme în ultimul deceniu. Astfel, au fost aprobate 71 de legi care permit femeilor să îşi găsească un loc de muncă şi pârghii legale pentru scăpa de hărţuirea la locul de muncă şi violenţa domestică. În contrast, ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au implementat doar 19 reforme în aceeaşi perioadă, printre care şi noi legi privind violenţa domestică în Algeria, Bahrain, Liban şi Arabia Saudită.
 
Per total, femeile beneficiază de doar două treimi din drepturile de care se bucură bărbaţii, conform studiului. Aceste diferenţe duc la situaţii neplăcute şi constrâng capacitatea femeilor de a lucra, începe noi afaceri şi de a lua decizii economice care sunt benefice lor şi familiilor lor.
 
„Dacă femeile au aceleaşi oportunităţi pentru a-şi atinge potenţialul, lumea nu doar că ar fi mai corectă, dar şi mai prosperă”, a afirmat Kristalina Georgieva, preşedinta interimară a Băncii Mondiale într-un comunicat.
 
Deşi reformele din diverse ţări reprezintă un pas în direcţia potrivită, „2,7 miliarde de femeie încă nu beneficiază de aceleaşi alegeri privind locul de muncă ca bărbaţii”, se arată în comunicat.
 
În total, 271 de reforme au fost implementate în 131 de ţări în ultimii 10 ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.