Războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei nu este abstract nici pentru Republica Moldova, nici pentru România, iar acest fapt contribuie, totodată, la consolidarea relaţiilor noastre şi la căutarea unor paşi practici, uneori chiar neconvenţionali, a declarat ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru NewsMaker. El a mai spus că trilaterala România-Ucraina-Moldova ar putea avea un format şi la nivel de lideri, iar pe viitor ar putea deveni o parte integrantă a noului sistem de securitate regională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul lunii iunie, la Chişinău, a avut loc trilaterala România-Moldova-Ucraina la nivelul miniştrilor de externe. „Întâlnirea de la Chişinău ne-a permis să ne sincronizăm asupra principalelor subiecte de interes comun pentru popoarele ţărilor noastre: asigurarea securităţii în regiune, întărirea rezilienţei energetice, dezvoltarea proiectelor logistice şi de infrastructură reciproc avantajoase, menţinerea stabilităţii şi contracararea încercărilor Rusiei de a destabiliza situaţia în Moldova şi în regiune, integrarea în UE”, a detaliat ministrul ucrainean de externe.

Triunghiul ministerial Ucraina-Moldova-România a fost fondat încă din septembrie 2022 la Odesa. „Este un format foarte promiţător şi cred că, într-o zi, îl vom ridica şi la nivelul liderilor. Fiind vecini apropiaţi, împreună putem obţine rezultate semnificative pentru cetăţenii noştri în multe domenii, de la economie şi comerţ până la securitate”, a spus Kuleba.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

„Avem o istorie comună, iar popoarele noastre au trăit alături de-a lungul secolelor în pace. Odată cu începutul agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei, nu doar istoria şi interesele noastre comune au devenit evidente, ci şi provocările actuale. Acesta este motivul pentru care am iniţiat întâlnirile trilaterale ale miniştrilor de externe, implicând şi reprezentanţi ai altor ministere”, a explicat şeful diplomaţiei ucrainene care nu exclude ca, pe viitor, un astfel de format de cooperare să devină o parte integrantă a noului sistem de securitate regională.

Unul dintre lucrurile convenite la trilaterala de la Chişinău se referă, de pildă, la înţelegerea ca Moldova să genereze energie electrică pentru Ucraina în schimbul gazelor naturale. 

„Am discutat detaliat la Chişinău şi despre cooperarea regională în domeniul infrastructurii de transport, construcţia de poduri, modernizarea punctelor de trecere şi implementarea unui control comun la frontiere. Aici trebuie să accelerăm procesul serios. Ca urmare a întâlnirii, am solicitat deja experţilor din ministerele de resort să pregătească proiectele corespunzătoare, studiile preliminare şi tehnice, şi să identifice sursele de finanţare, inclusiv prin atragerea de resurse financiare europene”, a spus Kuleba.
 
Şeful diplomaţiei ucrainene consideră că este esenţial ca Ucraina şi Moldova să-şi urmeze drumul către integrarea europeană. „Ştim că Putin încă speră să ne fure alegerea, visul nostru de viitor european prosper. Dar nu-i vom permite să facă acest lucru. Am luptat prea mult şi prea greu pentru dreptul nostru de a fi parte a familiei europene, de a avea o calitate înaltă a vieţii pentru oamenii noştri”, a asigurat ministrul ucrainean de externe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.