Confruntarea Moscovei cu Occidentul va dura zeci de ani, iar conflictul cu Ucraina ar putea deveni permanent, spune Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, într-un articol publicat în ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta, în care avertizează din nou asupra unei apocalipse nucleare, relatează Reuters.
În articol, el spune că tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt "mult mai grave" decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când lumea a fost la un pas de o conflagraţie nucleară.
Un război nuclear este "destul de probabil", dar este puţin probabil să aibă câştigători, recunoaşte Medvedev, care a afirmat în repetate rânduri că sprijinul occidental pentru Ucraina creşte riscurile unui conflict nuclear.
Medvedev subliniază că între Moscova şi Occident există diferenţe acute cu privire la Ucraina, cu privire la direcţia omenirii şi la modul în care este structurată ordinea mondială. "Un lucru pe care politicienilor de toate culorile nu le place să îl admită: o astfel de Apocalipsă nu este doar posibilă, ci şi destul de probabilă", punctează Medvedev.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Oficialul rus anunţă că Moscova este în continuare hotărâtă să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. "Scopul nostru este simplu - să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO. Şi îl vom atinge. Într-un fel sau altul", afirmă Medvedev în articolul publicat în Rossiiskaia Gazeta. Având în vedere regula NATO de a nu admite ţări implicate în dispute teritoriale, conflictul cu Ucraina ar putea deveni "permanent", arată Medvedev, spunând că pentru Moscova acest aspect are un caracter existenţial.
Singura modalitate de a dezescalada tensiunile dintre Rusia şi Occident este de a intra în negocieri dure, consideră vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate. "Confruntarea va fi foarte lungă şi este prea târziu pentru a-i îmblânzi pe cei revoltaţi (adică pe noi)", scrie Medvedev. "Confruntarea va dura zeci de ani", conchide el.
Medvedev, văzut cândva în Occident ca un om politic liberal, deschis către modernizare, a devenit unul dintre cei mai radicali politicieni ai Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina. În calitatea sa actuală de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, opiniile sale reflectă o parte din gândirea de la cel mai înalt nivel al Kremlinului, potrivit oficialilor ruşi.
Analiştii occidentali consideră că "şantajul nuclear" practicat de Medvedev este o tactică menită să sperie Occidentul pentru a reduce sprijinul militar acordat Ucrainei şi pentru a face, în schimb, presiuni asupra Kievului pentru a începe negocieri de pace cu Moscova.
Statele Unite, cel mai mare susţinător financiar şi militar al Ucrainei, au declarat că nu doresc să se angajeze într-un conflict direct cu Rusia, pentru a evita riscul unui război nuclear.
Ucraina spune că nu va negocia până când nu va alunga toţi soldaţii ruşi de pe teritoriul său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.