Situaţia din Fâşia Gaza este ”apocaliptică” pentru populaţia civilă, avertizează şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care - în baza unui studiu publicat de ziarul britanic de afaceri Financial Times (FT) - consideră că nivelul distrugerii în enclava palestiniană este egal sau superior nivelului distrugerilor Aliaţilor în Germania în al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Din nefericire, nivelul distrugerii imobilelor în (Fâşia) Gaza este mai mult sau mai puţin, eventual superior, distrugerilor suferite de oraşele germane în al Doilea Război Mondial”, a denunţat Josep Borrell luni, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles.

Înaltul Reprezentant UE a prezentat în faţa presei un tablou ”catastrofal” al situaţiei în Fâşia Gaza, subliniind că nivelul suferinţei umane constituie ”o provocare fără precedent”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

60% DINTRE CLĂDIRILE DIN NORDUL FÂŞIEI GAZA, GRAV AVARIATE

Ziarul britanic Financial Times scria la 4 decembrie că peste 60% dintre clădirile din nordul Fâşiei Gaza au fost grav avariate, potrivt unei analize a unor date radar satelitare realizate de Corey Scher de la Graduate Center şi Jamon Van Den Hoek de la Universitatea de Stat Oregon.

În întreaga Fâşie Gaza, între 82.600 şi 105.300 de clădiri au fost reduse la ruine.

Prin comparaţie, în decurs de doi ani - din 1943 în 1945 -, bombardamente aliate vizând 61 de mari oraşe germane au ”ras” aproximativ 50% din zonele urbane ale acestora, potrivit unui istoric militar american, Robert Pape.

Alt studiu american - datând din 1954 - citat de Financial Times arăta că 7.100 de tone de muniţie aliată a fost lansată deasupra Dresdei, care a avariat grav 56% dintre clădirile neindustriale, jumătate dintre lcuinţe şi a omorât aproximativ 25.000 de oameni în 1945.

”La fel ca Dresda, Hamburg, Koln (...), (Fâşia) Gaza va rămâne în memorie ca un nume al unui loc care desemnează una dingtre cele grele campanii de bombardamente convenţionale din istorie”, subliniază Robert Pape.

”ARMISTIŢIU UMANITAR DE DURATĂ”

Şefii diplomaţiilor Celor 27 au discutat luni despre impunerea unor sancţiuni Hamas, în baza unei propuneri formulate de către Franţa, Italia şi Germania.

”Nu au existat obiecţii”, a anunţat Josep Borrell, adăugând că urmează să facă o propunetre în acest sens Celor 27.

El a anunţat că s-a discutat despre impunerea unor eventuale sancţiuni unor extremişti israelieni din Cisiordania.

”Nu a existat o unanimitate”, a precizat el, adăugând că urmează să facă o proăunere şi în acest sens statelor membre UE.

Statele membre ale UE au pledat, la rândul lor, în favoarea unui armistiţiu de durată în Fâşia Gaza.

”Trebuie să îndemnăm imediat toate părţile să declare un armistiţiu umanitar durabil, care să conducă la sfârşitul ostilităţilor”, au anunţat liderii Irlandei, Spaniei, Maltei şi Belgiei într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Euroean Charles Michel, reprezentantul celor 27 de state membre ale UE.

”OPRIREA CARNAGIULUI, MASACRULUI CIVILILOR NEVINOVAŢI”

Acest demers are ca scop ”oprirea carnagiului, masacrului civililor nevinovaţi”, a declarat la sosirea sa la Bruxelles ministrul irlandez de Externe Micheal Martin.

Cele patru state membre UE cer ca Uniunea să adopte o poziţie puternică asupra acestui punct la summitul şefilor de stat şi de guverne prevpzut joi şi vineri la Bruxelles.

Războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent comis de mişcarea palestiniană islamistă la 7 octombrie pe teritoriul israelian, soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili.

În total, 137 dintre cele 240 de persoane răpite atunci sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza.

Ca represalii, Israelul s-a angajat să ”aneantizeze” Hamasul.

Bombardamente israeliene devastatoare şi o vastă operaţiune terestră s-au soldat cu 18.205 de morţi, majoritatea copii şi femei, potrivit Guvernului Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.