Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a acuzat luni pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, că minte, în timp ce tensiunile persistente generate de divergenţele de viziune dintre Varşovia şi Budapesta cu privire la Ucraina s-au transformat într-o dispută diplomatică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Altădată aliaţi apropiaţi, relaţiile dintre Polonia şi Ungaria s-au deteriorat din cauza deciziei Budapestei de a menţine legături economice şi diplomatice calde cu Rusia şi, mai recent, din cauza blocării rambursărilor Uniunii Europene pentru statele membre care au dat muniţie Kievului.

Tensiunile au devenit şi mai pronunţate de când un nou guvern pro-UE a venit la putere în Polonia, în decembrie, trăgând o linie după o perioadă în care Varşovia şi Budapesta au fost în mod regulat aliaţi în disputele cu blocul european pe teme precum statul de drept sau drepturile LGBT.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Într-un interviu cu revista online Visegrad Insight publicat luni, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pare să se răzgândească în legătură cu o propunere poloneză de a organiza o reuniune a UE în Ucraina, după ce a primit instrucţiuni în acest sens de la şeful său de la Budapesta.

"(Radoslaw Sikorski) a depăşit o altă linie şi a minţit când a susţinut că am sprijinit cu entuziasm propunerea sa absurdă de a organiza următoarea reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE în Ucraina", a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat că Sikorski a avut impresia că Szijjarto a fost mulţumit de propunere. "Dacă a fost altfel, înseamnă că el (Sikorski) a interpretat în mod greşit comportamentul ministrului Szijjarto", a declarat purtătorul de cuvânt Pawel Wronski.

Acesta a fost doar cel mai recent dintr-o serie de schimburi de replici aprinse între cele două guverne în ultimele zile.

Sâmbătă, premierul maghiar Viktor Orban a susţinut un discurs în care a acuzat Polonia de ipocrizie şi de cumpărarea de petrol rusesc prin intermediari. "Ne dau lecţii pe motive morale, ne critică pentru relaţiile noastre economice cu Rusia şi, în acelaşi timp, fac afaceri cu ruşii fără nicio jenă", a spus el.

Adjunctul ministrului polonez de externe, Wladyslaw Teofil Bartoszewski, a ripostat duminică, declarând agenţiei de presă PAP că Polonia nu face afaceri cu Rusia şi i-a sugerat lui Orban să creeze "o Uniune cu Putin şi unele state autoritare de acest tip" în loc să rămână membru al UE şi al NATO.

CITEȘTE ȘI Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad: De ce nu face el o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? / Peter Szijjarto reacţionează: S-a umplut paharul!

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.