Disidentul Vladimir Kara-Murza, care are dublă cetăţenie, rusă şi britanică, şi este încarcerat pentru trădare pe o perioadă de 25 de ani, a fost mutat din închisoarea sa din Siberia şi este trimis în altă parte, a declarat serviciul penitenciar rus pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Serviciul penitenciar, FSIN, a declarat că Vladimir Kara-Murza a fost transferat din colonia penală IK-16 din Omsk către o altă destinaţie, dar nu a precizat unde.

Mai mulţi disidenţi ruşi şi persoane condamnate pentru opoziţia lor faţă de războiul Moscovei în Ucraina „au dispărut” din închisorile ruseşti în ultimele zile, iar activiştii pentru drepturile omului consideră că este un posibil semn că un schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident ar putea fi aproape.

O avocată a lui Paul Whelan, un fost puşcaş marin american încarcerat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj pe care le neagă, a declarat, de asemenea, miercuri, pentru Reuters, că nu poate confirma unde se află acesta. Avocata Olga Karlova a declarat că a trimis o cerere coloniei penitenciare în care acesta îşi ispăşeşte pedeapsa pentru a afla unde se află.

Deşi Rusia mută deţinuţi în alte centre de încarcerare fără a informa rudele şi avocaţii acestora, numărul de deţinuţi care au fost mutaţi în altă parte în ultimele zile - cel puţin şapte - şi similitudinea profilurilor lor, este foarte neobişnuit, notează Reuters.

Printre cei ale căror rude şi susţinători spun că nu se mai află în aceeaşi închisoare, ci, potrivit autorităţilor penitenciare, au „plecat” către o altă unitate se numără politicianul de opoziţie Ilia Iaşin, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov şi Danila Krinari, un bărbat condamnat pentru cooperare secretă cu guverne străine.

De asemenea, printre ceilalţi „dispăruţi” se numără cetăţeanul germano-rus Kevin Lik, care a fost condamnat pentru trădare, activiştii de opoziţie Lilya Ceanişeva şi Ksenia Fadeeva şi artistul anti-război Saşa Skocilenko.

Toţi aceştia sunt indivizi pe care statul rus i-a etichetat, din diferite motive, drept extremişti periculoşi. În Occident, aceştia sunt consideraţi de guverne şi activişti drept deţinuţi politic, închişi pe nedrept.

„Cu toţii sperăm că acestea sunt semne bune”, a declarat pentru Reuters Ivan Pavlov, un avocat cunoscut pentru drepturile omului care a fugit din Rusia şi se află acum la Praga. „Sperăm că probabil (autorităţile) i-au scos pe toţi din închisorile lor pentru a-i aduna într-un singur loc în vederea pregătirii unui schimb”, a arătat Pavlov. Avocatul, pe care autorităţile ruse l-au desemnat „agent străin”, a declarat că este foarte probabil ca deţinuţii să fi fost duşi la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin ar trebui în prealabil să îi graţieze oficial înainte ca aceştia să fie urcaţi într-un avion către o destinaţie din Europa, care, potrivit lui Pavlov, ar putea fi Germania.

UN ALT SEMN: CONDAMNĂRI NEOBIŞNUIT DE RAPIDE

În conformitate cu legislaţia rusă, serviciul penitenciar nu face comentarii cu privire la locul unde sunt mutaţi deţinuţii. Numai deţinuţii înşişi pot face acest lucru în scris, după ce au ajuns la destinaţie şi sunt în măsură să o facă.

Aceste mutări din închisori raportate urmează condamnării neobişnuit de rapide, la 19 iulie, a jurnalistului american Evan Gershkovich pentru acuzaţii de spionaj, pe care le neagă. Acesta a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Rusia a confirmat deja că au avut loc discuţii despre un posibil schimb de deţinuţi.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă ruso-americană pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, post finanţat de SUA, a fost, de asemenea, condamnată cu o grabă neobişnuită într-un proces secret, în aceeaşi zi, şi condamnată la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă. Ea neagă faptele.

Întrebat, marţi, despre posibilitatea unui schimb de deţinuţi care l-ar implica pe Gershkovici, Kremlinul a refuzat să comenteze.

Există numeroşi alţi cetăţeni americani în spatele gratiilor în Rusia, inclusiv Paul Whelan, fost puşcaş marin condamnat pentru spionaj, şi Marc Fogel, care a fost condamnat pentru trafic de droguri.

LUKAŞENKO ESTE GENEROS

Între timp, în Belarus, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, l-a graţiat marţi pe Rico Krieger, un cetăţean german condamnat la moarte pentru terorism, din nou cu o grabă neobişnuită şi cu o acoperire mediatică din partea media de stat.

Printre persoanele pe care Moscova a semnalat că ar dori să le aducă acasă, într-un eventual schimb cu Occidentul, se numără Vadim Krasikov, un rus care execută o condamnare pe viaţă în Germania pentru crimă - un schimb care ar necesita ca Berlinul să primească în schimb o persoană precum Krieger.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Belarusului l-a graţiat pe cetăţeanul german condamnat la moarte

De asemenea, Statele Unite deţin cel puţin doi cetăţeni ruşi, Vladimir Dunaev şi Roman Selezniov, condamnaţi pentru infracţiuni cibernetice grave, care ar putea figura într-un eventual schimb.

„Se pare că ne aflăm în pragul unui schimb pe scară foarte largă cu americanii (şi nu numai cu americanii)”, a declarat Tatiana Stanovaia, senior fellow la Centrul Carnegie pentru Rusia şi Eurasia.

„Cred că factorul de presiune în schimbul pe cale să aibă loc a fost sincronizarea”, a scris ea pe canalul său de Telegram. „Joe Biden trebuie să îşi încheie mandatul cu demnitate. Putin este, de asemenea, interesat de o înţelegere înainte de alegeri (alegerile din SUA - n.r.), deoarece după alegeri toate etapele pregătitoare, minuţioase, extrem de complexe, care implică mai multe state, ar putea fi îngropate”,  a arătat experta.

Pavlov, avocatul pentru drepturile omului, a declarat că schimbul va fi efectuat cel mai probabil în mare secret. „Principalul lucru este că ei (persoanele reţinute în Rusia) îşi vor regăsi libertatea. Sunt ostatici şi prizonieri politici, iar cel mai important lucru este să fie eliberaţi cât mai mulţi dintre ei”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.