Laureatul Nobel Liu Xiaobo, încarcerat în China din cauza activităţii sale în favoarea democraţiei, a murit joi, la spital, la vârsta de 61 de ani, anunţă oficiali chinezi, relatează BBC News.
Activistul chinez era spitalizat din cauza unui cancer la ficat, în fază terminală, în nord-estul Chinei.
El a fost transferat la spital luna trecută, de la închisoare, unde ispăşea o condamnare la 11 ani de detenţie pentru ”subversiune”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un profesor universitar care a devenit un activist pentru drepturile omului, Liu a fost catalogat drept un ”criminal” de către autorităţile comuniste de la Beijing.
El a fost încarcerat de mai multe ori şi i s-au impus restricţii dure în perioada în care s-a aflat în libertate, iar soţia sa, Liu Xia, a dost plasată în arest la domiciliu.
În ultimele săptămâni, înaintea morţii sale, cazul lui Liu a provocat un adevărat scandal internaţional.
O serie de ţări occidentale au îndemnat China să-i permită lui Liu să plece din ţară pentru a primi îngrijiri paliative. Un medic german şi unul american, care l-au vizitat şi examinat recent, au spus că poate călători în străinătate.
Însă experţi medicali chinezi au insistat că era prea bolnav ca să poată călători.
Liu a fost un simbol al luptei pro-democraţie pentru activişti din afara Chinei continentale.
Însă mulţi chinezi nu-l cunosc acasă, unde autorităţile cenzurează ştirile despre el.
Activistul a jucat un rol semnificativ în protestele din Piaţa Tiananmen, în iunie 1989, reprimate violent, într-o baie de sânge, cu armata.
PREŢUL SFIDĂRII POLITICE
Liu Xiaobo a murit aşa cum a trăit - sub supravegherea atentă a partidului unic-stat, comentează Carrie Gracie de la BBC China.
Viaţa şi moartea laureatului Nobel arată preţul sfidării politice în China.
Liu Xiaobo a avut o carieră timpurie ”călduţă”, ca profesor universitar, însă masacrul de după manifestaţiile din Piaţa Tiananmen i-a schimbat drumul.
În timp ce alţii au abandonat ideea unei democraţii, el a rămas ferm şi a fost închis în mai multe rânduri.
A fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, în timp ce ispăşea condamnarea la 11 ani de închisoare pentru subversiune. Beijingul, furios, i-a plasat soţia sub arest la domiciliu.
Cei doi soţi s-au reîntâlnit la spital, în ultimele zile din viaţa activistului.
În urma campaniei în vederea eliberării persoanelor deţinute în timpul protestelor de la Tiananmen, Liu a fost trimis, timp de trei ani, într-un lagăr de muncă, în nord-estul Chinei, însă i s-a permis să se căsătorească cu poeta Liu Xia în 1996.
El a fost eliberat mai târziu şi şi-a continuat campania în favoarea democraţiei.
Condamnarea la 11 ani de închisoare pe care o ispăşea când a murit a fost pronunţată în 2009, după ce a redactat, împreună cu alţi intelectuali, Charta 08.
Documentul îndeamnă la încetarea regimului partidului unic şi introducerea democraţiei multipartinice. Liu a fost găsit vinovat că a încercat să răstoarne ordinea de stat.
Disidentul a fost distins în 2010 cu Premiul Nobel pentru Pace pentru ”lunga şi neviolenta sa luptă pentru drepturile fundamentale ale omului în China”, însă nu i s-a permis să se ducă în Suedia să-l primească.
El a fost a doua persoană căreia i s-a decernat premiul în închisoare. Pacifistul german Carl von Ossietzky a fost distins cu acest premiu în 1935, în timp ce era încarcerat într-un lagăr nazist de concentrare.
Comitetul Nobel pentru Pace a acuzat Guvernul chinez, într-un comunicat, că ”poartă responsabilitatea morţii sale premature”.
Starea sănătăţi lui Liu s-a deteriorat la scurt timp după ce a fost internat la spital, potrivit Spitalului Unu al Universităţii chineze de Medicină, în Shenyang.
În pofida mai multor zile de tratament antiinfecţios şi sangvin, declinul nu a putut să fie oprit, iar în ultimele zile organele i-au cedat şi nu mai putea respira singur.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.