Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, condamnă, luni, ultimul atac al ruşilor ăn Ucraina şi afirmă că ”spitalele ar trebui să fie refugii sigure şi beneficiază de un nivel special de protecţie în temeiul dreptului internaţional”. De asemenea, ea apreciază că ultimul atac este ”încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii din Ucraina nu sunt în siguranţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt consternată de ştirile care sosesc astăzi din Ucraina, potrivit cărora cel puţin 150 de persoane ar fi fost ucise sau rănite, iar un spital pentru copii a fost grav avariat la Kiev, în timpul unui val de atacuri aeriene mortale în întreaga ţară.Tirul de rachete a lovit oraşe precum Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk şi Kramatorsk. Nu cunoaştem încă numărul de copii ucişi sau răniţi în aceste atacuri. Inima mea este alături de cei care i-au pierdut pe cei dragi”, a transmis, luni, directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Potrivit acesteia, ”atacul asupra spitalului Okhmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din ţară, este încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii din Ucraina nu sunt în siguranţă”.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Spitalele ar trebui să fie refugii sigure şi beneficiază de un nivel special de protecţie în temeiul dreptului internaţional. Civilii, inclusiv copiii şi spaţiile şi serviciile de care aceştia au nevoie, trebuie să fie întotdeauna protejaţi. La aproape trei ani de la escaladarea războiului în Ucraina, se pare că ororile pe care copiii şi familiile lor sunt forţaţi să le îndure nu au sfârşit„, a mai transmis înaltul oficial.

Russell anunţă că UNICEF va continua să lucreze în întreaga Ucraină, inclusiv în zonele de primă linie, pentru a răspunde nevoilor imediate ale copiilor şi familiilor.

Rusia a trimis, luni dimineaţă, în plină zi, rachete asupra oraşelor din Ucraina, ucigând cel puţin 37 de civili şi avariind semnificativ principalul spital de copii din Kiev, în cel mai grav atac aerian din ultimele luni. Părinţi cu bebeluşi în braţe au ieşit pe stradă în faţa spitalului, ameţiţi şi plângând după atacul aerian care a avut loc - fapt rar - în plină zi. Ferestrele au fost sparte şi panouri au fost smulse, iar sute de locuitori din Kiev ajutau la îndepărtarea resturilor.

Apărarea aeriană a doborât 30 din cele 38 de rachete care au fost folosite în atacul de luni, au declarat forţele aeriene. Cincizeci de clădiri civile, inclusiv clădiri rezidenţiale, un centru de afaceri şi două facilităţi medicale au fost avariate în Kiev, în oraşele centrale Kivoi Rog şi Dnipro şi în două oraşe din est, a declarat ministrul de interne. Dincolo de bilanţul deceselor, sunt peste 125 de răniţi, potrivit presei ucrainene.

Potrivit serviciilor de urgenţă, 22 de persoane au fost ucise la Kiev, iar alte 72 au fost rănite după lansarea rachetei principale şi în urma unei alte lovituri care a avut loc două ore mai târziu. Potrivit acestora, resturi din ultima rachetă au lovit şi un alt spital din Kiev, omorând şapte persoane. La spitalul de pediatrie Ohmatdît, au murit cel puţin două persoane, între care o doctoriţă de 30 de ani, iar 16 persoane au fost rănite, inclusiv copii, scrie Ukrainskaia Pravda.

Ministrul Sănătăţii a declarat că cinci unităţi ale spitalului de copii, cel mai mare şi cel mai bine echipat din ţară, au fost avariate, iar copiii au fost evacuaţi către alte unităţi.

Imaginile distribuite de oficialii ucraineni arată personalul medical cu halate pătate de sânge şi copii - unii încă conectaţi la aparate medicale - fotografiaţi în afara clădirii împreună cu mamele lor sau cu personalul spitalului.

În Krivoi Rog, au fost confirmate 11 decese şi 47 de răniţi, au declarat serviciile de urgenţă.

De asemenea, trei persoane au fost ucise în oraşul Pokrovsk din est, unde rachetele au lovit o instalaţie industrială, a declarat guvernatorul regional.

O persoană a fost de asemenea ucisă în oraşul Dnipro, au declarat oficialii.

Ucraina va riposta a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Varşovia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.