Michaël Chiolo, deţinutul radicalizat care a înjunghiat marţi doi supraveghetori la închisoarea de înaltă securitate din Condé-sur-Sarthe, a fost reţinut marţi seara, după un asalt al forţelor de ordine, în care partenera sa a fost ucisă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest deţinut, în vârstă de 27 de ani, care s-a baricadat împreună cu partenera sa, timp de aproape zece ore în unitatea de viaţă familială (UVF) din închisoare, a fost spitalizat după ce a fost rănit ”uşor” în asaltul lansat de Raid cu puţin înainte de ora locală 19.00 (20.00, ora României), a anunţat procurorul Republicii de la Paris Rémy Heitz, care a precizat că se operau trei reţineri.

Ar fi vorba despre un codeţinut şi partenera sa, de asemenea prezenţi în unitatea de viaţă familială la momentul agresiunii supraveghetorilor, potrivit unor surse concordante. Identitatea celei de a treia persoane era neclară imediat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O anchetă în flagrant a fost deschisă cu privire la o ”tentativă de asasinat a unor persoane depozitare ale autorităţii publice în legătură cu o întreprindere teroristă şi asociere de rufăcători în vederea pregătirii unor infracţiuni de aducere atingere unor persoane”, a precizat Heitz.

”Ancheta abia începe în vederea stabilirii circumstanţelor acestei grave agresiuni criminale”, a adăugat el.

Atacul, care a avut loc către ora locală 9.45 (10.45, ora României), a fost catalogat drept ”terorist” marţi la prânz de către ministrul Justiţiei Nicole Belloubet. În baza primelor mărturii, Rémy Heitz a anunţat marţi seara că deţinutul voia ”să-l răzbune” pe Chérif Chekatt, autorul atentatului jihadist de la Strasbourg, în decembrie, şi a strigat "Allah Akbar" atunci când s-a arincat asupra celor doi supraveghetori.

Supraveghetorii au fost răniţi grav la faţă şi torace, potrivit unor surse din cadrul poliţiei. În vârstă de aproximativ 30 de ani, ei au fost spitalizaţi, însă viaţa nu le este în pericol.

Potrivit lui Philippe Devique (Ufap), unul dintre supraveghetori, rănit la torace, ”a ieşit din blocul operator şi este în convalescenţă, sub şocul operaţiei şi agresiunii sălbatice”. Al doilea ”este destul de grav rănit la faţă şi foarte perturbat psihologic”.

”UN CUŢIT DE CERAMICĂ”

Deţinutul de drept comun Michaël Chiolo, care ispăşeşte o pedeapsă de 30 de ani, s-ar fi ”radicalizat în închisoare”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, însă nu era deţinut în cartierul destinat radicalizaţilor, deschis în septembrie. ”Cred că este un individ fişat”, a declarat ministrul Justiţiei.

Pentru a-i agresa pe cei doi supraveghetori el a folosit un cuţit de ceramică ce ”i-ar fi putut fi adus” de partenera sa, a apreciat Belloubet. Potrivit unor surse concordante, partenera deţinutului ar fi putut ascunde această armă şi o falsă centruă de explozivi într-un fals pântec de femeie însărcinată.

Nicole Belloubet a anunţat că a sesizat Inspecţia Generală a justiţiei, pentru a stabili cum a fost introdus acest cuţit în detenţie fără să fie detectat la controale de securitate. Un raport urmează să fie prezentat ”într-o lună”, a precizat ea.

”Există porţi de detectare, însă ceramica nu le declanşează. Dacă declanşează este necesară o percheziţie corporală a persoanei din afară. Nu avem dreptul să percheziţionăm persoane din afară aşa”, a precizat Philippe Devique.

Convertit la islam în 2010, deţinutul ispăşeşte o pedeapsă după ce a fost găsit vinovat de reţinere, răpire, sechestrare, urmate de moarte şi jaf armat şi o pedeapsă de un an după ce a fost găsit vinovat de apologia publică a terorismului. El este eliberabil în 2038.

În noiembrie 2015, pe când era încarcerat la Mulhouse, înainte să fie judecat în apel, Michaël Chiolo a fost condamnat la un an de închisoare pentru că le-a cerut codeţinuţilor să ”refacă” atacul de la Bataclan în curtea închisorii.

În închisoarea centrală de la Condé-sur-Sarthe, "una dintre cele două închisori franceze cele mai securizate”, se află 110 deţinuţi, din 195 de locuri în total, potrivit Ministerului Justiţiei.

Această agresiune are loc într-un context social tensionat în închisorile franceze. Supraveghetori au protestat marţi în faţa unor închisori, iar sindicate au lansat un apel la o mobilizare naţională încă de miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.