Subiectul „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina va fi tema centră a discursului pe care Vladimir Putin îl va susţine marţi în faţa Adunării Federale - parlamentul reunit al Federaţiei Ruse - cred deputaţii tuturor celor cinci partide din Duma de Stat, camera inferioară, intervievaţi de TASS în ajunul discursului.
Parlamentarii se aşteaptă, de asemenea, să audă de la şeful statului direcţii despre dezvoltarea economică a ţării, despre capacitatea de apărare şi securitate, precum şi despre măsurile de securitate socială.
Evgheni Revenko, vicepreşedinte al grupului parlamentar al partidului Rusia Unită (partidul lui Putin) din Dumă, a declarat pentru TASS că Rusia se află „într-o etapă istorică foarte importantă” şi foarte probabil preşedintele va acorda o atenţie deosebită subiectului principal al acestui an - „operaţiunea militară specială” din Ucraina. În opinia lui Revenko, discursul prezidenţial ar putea aborda subiecte legate de modul în care se desfăşoară operaţiunea specială, ce măsuri sunt necesare pentru a sprijini participanţii la aceasta şi cum se dezvoltă economia şi industria. În plus, Revenko se aşteaptă ca preşedintele să vorbească şi despre măsurile anti-sancţiuni, asigurarea capacităţii de apărare şi a securităţii statului, măsuri de sprijin social.
Deputatul a subliniat că parlamentul va trebui să înceapă rapid „implementarea legislativă a mesajului” lui Putin. Potrivit acestuia, Rusia Unită, în calitate de partid majoritar, va trebui să "asigure rezolvarea tuturor sarcinilor care vor fi stabilite de preşedinte".
„Preşedintele este liderul nostru comun, toată lumea se adună în jurul lui acum. Dar, în acelaşi timp, preşedintele este liderul partidului nostru şi, bineînţeles, toate sarcinile pe care le va stabili vor fi cu siguranţă îndeplinite de noi. Acest lucru este stabilit", a declarat Revenko.
Nadejda Şkolkina, tot din Rusia Unită, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică din Dumă, a subliniat, de asemenea, că atenţia se concentrează pe integrarea „în cadrul juridic al Rusiei” a noilor regiuni ucrainene anexate de Moscova.
„În acelaşi timp, aş dori ca mesajul să se concentreze pe dezvoltarea potenţialului economic al ţării - de la soluţii revoluţionare la facilităţi specifice”, le-a spus ea jurnaliştilor. De exemplu, ea a reamintit că preşedintele a stabilit anterior obiectivele de a creşte exporturile agricole la 45 de miliarde de dolari pe an până în 2024, de a crea 25 de campusuri până în 2030 şi de a renova 7.300 de şcoli până în 2026.
"Este posibil ca toate aceste obiective să fi părut prea ambiţioase şi chiar oarecum nerealiste la un moment dat. Dar, după cum arată viaţa, fără planuri ambiţioase este imposibil să construieşti o economie de succes şi, prin urmare, un stat prosper", a subliniat Şkolkina.
La rândul său, prim-vicepreşedintele Dumei Ivan Melnikov (Partidul Comunist) a spus recenta Conferinţă de Securitate de la Munchen a transmis „mesaje controversate”, cărora trebuie să li se răspundă prin „elaborarea legilor” necesare. „Duma de Stat este pregătită să lucreze în mod consolidat şi cât mai rapid posibil pentru apărarea intereselor naţionale ale Rusiei şi asigurarea securităţii şi unităţii ţării în faţa ameninţărilor sonore”, a spus el.
La rândul său, Aleksei Didenko, vicepreşedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal Democratic (ultranaţionalist) din Dumă, spune că discursul prezidenţial în faţa parlamentului este "cel mai strălucitor far politic", pentru că preşedintele "se opreşte asupra principalelor aspecte ale vieţii ţării".
„Evident, totul în Rusia este acum subordonat realizării obiectivelor operaţiunii speciale, iar această idee, suntem convinşi, va pătrunde în mesajul din 2023 şi, prin urmare, principalul lucru pe care îl aşteptăm de la preşedinte este să inspire ţara şi armata", a declarat parlamentarul pentru TASS, menţionând că „politica socială devine, de asemenea, un subiect fierbinte al fiecărui mesaj”.
La rândul său, Serghei Mironov, liderul partidului Rusia Justă - care zilele trecute ameninţa Republica Moldova cu invazia - , se aşteaptă ca preşedintele să abordeze o serie dintre cele mai presante probleme în discursul său despre starea naţiunii. „Prima este, desigur, operaţiunea militară specială şi, într-un sens mai larg, sprijinul pentru participanţii la aceasta şi pentru capacităţile de apărare ale statului”, a declarat Mironov pentru TASS, amintind că, în opinia partidului său, partea economiei ruseşti care răspunde nevoilor de apărare trebuie să funcţioneze „în afara mecanismelor de piaţă”.
Mironov se aşteaptă, de asemenea, să audă în discursul prezidenţial lucruri care privesc în mod direct populaţia. În special, a spus el, „problema creşterii preţului la locuinţe şi utilităţi” merită atenţie. „Un alt subiect important este demografia. Şeful statului se referă constant la aceasta în discursurile sale”, a subliniat Mironov.
Aleksei Neceaev, liderul partidului Poporul Nou (partid considerat de centru, fondat la 1 martie 2020), consideră, de asemenea, că o parte din discursul preşedintelui va fi dedicată „problemei operaţiunii speciale şi susţinerii participanţilor la aceasta”.
„Poziţia şi sprijinul preşedintelui sunt importante pentru oameni”, a declarat el. În plus, problemele legate de „asistenţa acordată noilor regiuni şi de integrarea lor în Federaţia Rusă” sunt, de asemenea, relevante în prezent şi crede că preşedintele le va acorda, de asemenea, atenţie. "Subiectul-cheie este nivelul de trai în Rusia. Sunt sigur că vom auzi despre ceea ce se face pentru a se asigura că oamenii au locuri de muncă cu salarii normale, alimente accesibile, medicamente necesare", a spus Neceaev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.