Deputaţii britanici preiau în mod excepţional miercuri agenda Camerei Comunelor şi se exprimă prin vot asupra unei serii de alternative la acordul Brexitului, negociat de premierul Theresa May - o preluare a controlului care ar putea redefini profund procesul divorţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rămânerea în piaţa unică, un nou referendum, eventual o anulare a ieşirii din UE - preşedintele Camerei Comunelor John Bercow are de ales între 16 iniţiative elaborate de către deputaţi, care urmează să fie dezbătute şi supuse la vot începând de la ora locală 19.00 (21.00, ora României).

”Este puţin probabil ca voturile de azi (miercuri) să dezvăluie o majoritate în favoarea a ceva”, a subliniat la BBC deputatul Oliver Letwin - arhitectul acestei preluări a controlului de către Parlament.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Dar eu sper ca până luni să fim în măsură să formăm o majoritate în favoarea uneia sau mai multor poziţii”, a adăugat el.

Deputaţii vor, astfel, să degaje o alternativă la ”Tratatul retragerii” încheiat în noiembrie de Theresa May cu Bruxellesul, pe care l-au respins deja în două rânduri - în ianuarie şi în martie - şi pe care conducătoarea conservatoare îl vrea în continuare ratificat.

Aceste voturi - numite ”indicative” - nu sunt constrângătoare pentru Guvern, iar premierul a anunţat deja că se va opune alegerii deputaţilor dacă aceasta intră în contradicţie cu angajamentele partidului său în favoarea unei ieşiri din piaţa unică şi din Uniunea Vamală europeană.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Brexitului, manevrea parlamentară constituie un ”periculos precedent” la adresa ”echilibrului instituţiilor democratice” din ţară.

”Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de peste 100 de ani”, a declarat pentru AFP Robert Hazell, un membru de la departamentul constituţional al University College of London. Dar această situaţie este doar consecinţa absenţei unei majorităţi absolute a conservatorilor în Parlament, a subliniat el.

Theresa May se confruntă de asemenea cu disensiuni profunde în cadrul partidului său. În total, 30 de deputaţi conservatori au sfidat-o luni şi au votat în favoarea preluării controlului asupra agendei Brexitului de către Parlament.

ACORD ”TOXIC”

Această răsturnare de situaţie la Westminster i-a determinat pe unii ”Brexiter”-i - între care şi Boris Johnson sau Jacob Rees-Mogg, preşedintele European Research Group (ERG), un grup influent de 60-85 de deputaţi care susţin un Brexit fără concesii - să anunţe că ar putea de-acum să susţină acordul lui May, de teamă că Brexitul ar putea până la urmă să nu aibă loc.

”Dacă respingem acordul a treia oară, există un risc real să nu mai ieşin vreodată din UE”, a declarat Johnson, citat de The Daily Telegraph.

Însă partida este departe de a fi câştigată de premier.

Aliatul său în Parlament, partidul nord-irlandez DUP, a anunţat că nu are vreo intenţie să voteze în favoarea acordului său ”toxic”, apreciind că dispozitivul ”plasei de siguranţă” (”backstop”) pe care-l conţine, menit să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda vecină, riscă să conducă la o tratare diferită a provinciei britanice faţă de restul regatului.

May urmează să se adreseze miercuri seara deputaţilor conservatori, înaintea voturilor.

Nigel Evans, un ales din nord-vestul Angliei, a îndemnat-o să-şi anunţe demisia, dacă vrea ca acordul să-i fie ratificat.

”O încurajez să prezinte calendarul demisiei sale”, a declarat el la BBC. Dacă o face, ”cred că asta va determina multe persoane să se alinieze în spatele acordului său”.

Deputaţii urmează, de asemenea, să aprobe amânarea datei Brexitului - prevăzut la 29 aprilie -, în urma acordului dat săptămâna trecută de către liderii europeni.

Anticipând o posibilă respingere a tratatului retragerii, Cei 27 i-au lăsat lui May de ales între două opţiuni - fie ca acordul să fie adoptat, iar amânarea să fie de scurtă durată, până la 22 mai, fie, dacă este respins, ca Londra să aibă termen până la 12 aprilie să prezinte o alternativă şi să ceară o nouă amânare, care ar implica organizarea alegerilor europene la sfârşitul lui mai în regat.

La Strasbourg, preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a îndemnat miercuri pe eurodeputaţi să fie ”deschişi unei prelungiri lungi, dacă regatul Unit doreşte să-şi regândească strategia Brexitului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.