Deputaţii britanici caută marţi un ”plan B” în vederea Brexitului, după ce au decis luni prin vot să preia controlul asupra procesului ieşirii din Uniunea Europeană (UE) - o nouă înfrângere istorică a premierului conservator Theresa May, relatează AFP.
Aleşii au adoptat un amendament care le permite să organizeze miercuri o serie de voturi indicative cu privire la forma pe care să o ia Brexitul. Rămânerea în piaţa unică, un nou referendum, eventual o anulare a ieşirii din UE ar putea să se afle între scenariile examinate.
Această ”preluare a controlului” asupra procesului Brexitului de către deputaţi - în săptămâna în care regatul Unit ar fi urmat să părăsească UE - constituie o umilire pentru May, mai slăbită ca niciodată, titra presa britanică.
”Este o umilire naţională”, apreciază fostul vicepremier conservator Michael Heseltine în The Guardian. ”Iar premierul nu are vreun control asupra evenimentelor”.
Regatul Unit ar fi urmat, teoretic, să părăsească UE vineri, pe 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României).
Însă, din cauză că nu i-a putut strânge pe deputaţii conservatori în spatele acordului divorţului pe care l-a negociat cu greu cu Bruxellesul, Theresa May a fost nevoită să le ceară liderilor UE o amânare a acestei date istorice - stabilită de-acum cel mai devreme la 12 aprilie.
La aproape trei ani de la referendumul din iunie 2106, revin astfel pe masă diverse opţiuni cu privire la ieşirea din UE.
Într-un afront suplimentar la adresa Theresei May, a cărei autorităţi a fost fragilizată puternic, 13 deputaţi conservatori au încălcat luni consemnele de vot ale partidului şi au susţinut amendamentul, iar trei secretari de stat şi-au anunţat demisia luni noaptea - numărul demisiilor din Guvern de la alegerile generale din iunie 2017 ajungând astfel la aproximativ 30.
Theresa May şi-a reunit Cabinetul marţi dimineaţa, pentru a discuta răspunsul de dat acestei ”revoluţii” parlamentare.
”PRECEDENT PERICULOS”
Un purtător de cuvânt al Ministerului Brexitului a reacţionat deja luni, avertizând împotriva ”unui periculos şi imprevizibil precedent” şi i-a îndemnat pe deputaţi să dea dovadă de ”realism”.
Referentul Brexitului în Parlamentul European (PE) Guy Verhofstadt vede în acest lucru, din contră, o ocazie ca Parlamentul să se exprime în favoarea unui dovorţ mai blând, cu o menţinere a unor legături strânse după Brexit. Aceasta este ”o oportunitate de a forja o cooperare transpartizană care să conducă la o declaraţie politică întărită şi la o relaţie viitoare mai apropiată”, a apreciat el pe Twitter.
Cu toate acestea, aceste voturi nu au o valoare constrângătoare pentru Guvern, iar May a anunţat că se va opune alegerii deputaţilor în cazul în care aceasta este contrară angajamentelor partidului său în favoarea unei ieşiri din piaţa unică şi Uniunea Vamală.
”Eu nu pot să promit că Guvernul va pune în aplicare rezultatul voturilor organizate de Camera (Comunelor). Dar mă angajez să particip în mod constructiv la acest proces”, a declarat ea luni înainte de vot.
Deputaţii au însă un plan în vederea obligării Guvernului să se plieze voinţei sale.
”Dacă Guvernul refuză să asculte ceea ce a votat Parlamentul zilele acestea, noi vom depune eforturi să prezentăm un proiect de lege care va obliga Guvernul să ţină cont de dorinţele Parlamentului”, a declarat unul dintre deputaţii conservatori rebeli, Nick Boles, în emisiunea BBC Newsnight.
May nu a abandonat ideea de a obţine ratificarea acordului său cu privire la divorţ, încheiat în noiembrie cu Bruxellesul.
”Eu continui să discut cu colegi din Camera (Comunelor) pentru a găsi susţineri astfel încât să putem organiza un vot săptămâna aceasta”, a declarat ea.
Anticipând o posibilă respingere a ”Tratatului retragerii”, liderii UE i-au dat lui May de ales.
Fie acordul este ratificat, iar legăturile se rup în mod ordonat, cu o scurtă amânare a ieşirii, stabilită la 22 mai, fie acordul este respins, iar Londra are termen până la 12 aprilie să prezinte o alternativă şi să ceară o nouă amânare, care ar implica organizarea în regat a alegerilor europene la sfârşitul lui mai. Altfel, va avea loc un Brexit fără acord (”no deal”).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...