Este extrem de important ca toţi aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele pe care şi le-au luat unii faţă de ceilalţi în toate privinţele, inclusiv în ceea ce priveşte obiectivul de a dedica cheltuielilor pentru apărare cel puţin 2 la sută din PIB, a declarat marţi Yuri Kim, adjunct principal al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, care a dat asigurări că, cel puţin în administraţia Biden, angajamentul Statelor Unite faţă de Articolul 5 din Tratatul fondator rămâne de neclintit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebată, într-un briefing de presă, cum comentează declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump referitoare la solidaritatea NATO, precum şi ideea fostului său consilier, Keith Kellogg, de a elimina conceptul Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, Yuri Kim a menţionat de la bun început că nu va face comentarii despre politica internă, pentru că „asta nu este ceva ce fac diplomaţii”.

Ea a dat însă asigurări că administraţia Biden şi guvernul actual al Statelor Unite rămân ataşate principiului solidarităţii din NATO. „Angajamentul nostru faţă de articolul 5 rămâne de fier şi este important ca toţi aliaţii să se ridice la înălţimea obligaţiilor reciproce pe care le avem unul faţă de celălalt”, a spus Yuri Kim.

Totuşi, a atras ea atenţia, „acest lucru include respectarea angajamentului pe care ni l-am luat unul faţă de celălalt.  Am făcut acest lucru acum 10 ani în Ţara Galilor, că fiecare dintre ţările noastre va cheltui 2% din PIB pentru apărare şi 20% din această sumă (va fi alocată) pentru investiţii de capital”, a reamintit diplomatul de rang înalt din Departamentul de Stat.

„Este extrem de important pentru toţi aliaţii să ne respectăm angajamentul pe care ni l-am luat unii faţă de alţii în toate privinţele”, a punctat ea.

Yuri Kim a precizat cu că până la summitul de la Washington din luna iulie a acestui an, aproape 20 de aliaţi îşi vor fi respectat acest angajament.

„Dar, în sens mai larg, în special în ultimii trei ani, fiecare aliat şi-a mărit cheltuielile pentru apărare. Aşadar, cred că mesajul este clar. Cred că a fost auzit de toţi partenerii noştri aliaţi şi cu toţii luăm măsuri în consecinţă”, a subliniat Yuri Kim, sugerând că cea mai bună apărare faţă de eventuale iniţiative ale lui Trump în ceea ce priveşte Tratatul NATO ar fi ca toţi membrii să îşi respecte angajamentele, pentru a nu-i oferi pretexte pentru o schimbare de optică.

Fostul preşedinte republican Donald Trump, care cel mai probabil va concura cu Joe Biden în alegerile din noiembrie pentru a reveni la Casa Albă, şi-a atras critici din partea preşedintelui democrat şi a unor înalţi oficiali occidentali atunci când a sugerat, la un miting electoral, că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi că ar încuraja, chiar, Rusia să îi atace.

Ulterior, un important consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că, dacă fostul preşedinte va reveni la putere, va face presiuni pentru schimbări în NATO care ar putea duce la pierderea protecţiei unor ţări membre împotriva unui atac extern. Keith Kellogg, general locotenent în retragere şi fost şef de cabinet al Consiliului de Securitate Naţională al fostului preşedinte, a declarat că dacă un membru al alianţei nu cheltuieşte cel puţin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aşa cum a fost convenit, el ar susţine eliminarea protecţiei oferite de Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deşi a spus că discută frecvent despre viitorul NATO.

CITEȘTE ȘI Jens Stoltenberg: Mai mult de jumătate dintre ţările NATO îşi vor atinge obiectivul de cheltuieli militare în 2024. Unele ţări mai au încă un drum lung de parcurs

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.