Departamentul american al Justiţiei a anunţat că acceptă posibilitatea nominalizării unuia dintre judecătorii propuşi de către Donald Trump în vederea examinării documentelor confiscate la 8 august la domiciliul fostului preşedinte american, la Mar-a-Lago, în Florida, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această nominalizare, pe care Departamentul Justiiei voia să o evite, are loc la o săptămână după ce o judecătoare federală, Aileen Cannon, a dispus să fie numit un expert independent.

Echipa juridică a fostului preşedinte american şi Departamentul Justiţiei au transmis vineri judecătoarei Cannon numele a câte doi candidaţi la acest post.

Departamentul a sfârşit prtin a accepta candidatura judecătorului propus de echipa lui Trump - Raymond Dearie din districtul de est al New Yorkului, în afară de candidaţii săi.

Judecătoarea Cannon urmează să spună dacă-l alege pe Raymond Dearie, în vrstă de 78 de ani, în acest caz.

Echipa lui Trump a respins primele două candidaturi prezentate de către Departament - şi anume ale judecătorilor federali pensionari Barbara Jones şi Thomas Griffith.

Departamentul Justiţiei a respins, la rândul său, unul dintre cele două nume avansate de echipa lui Trump, şi anume al judecătorului federal din Florida Paul Huck Jr, invocând lipsa de experienţă a acestuia.

La 8 august, FBI a percheziţionat Mar-a-Lago, reşedinţa lui Donald Trump în Florida, şi a confiscat cutii cu documente confidenţiale, pe care miliardarul republican nu le-a predat după ce a plecat de la Casa Albă, în pofida mai multor solicitări în acest sens.

În urma acestei operaţuni spectaculoase şi fără precedent în cazul unui fost şef de stat american, Donald Trump, care ia în calcul în mod deschis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă operaţiunea FBI drept ”ilegală şi neconstituţională” şi repetă că este vizat din motive politice.

Hotărârea judecătorarei Cannon de a numi un expert independent le interzice - temporar - anchetatorilor federali să folosească documentele confiscate în cadrul acestei anchete penale.

Între textele confiscate în cadrul operaţiunii se află 18 documente clasate ”top secret”, peste 50 de documente clasate ”secret” şi 31 de documente ”confidenţiale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.