Aleşi democraţi au exercitat presiuni pentru ca interpreta lui Donald Trump să fie audiată în Congres, pe tema întâlnirii între preşedintele american şi omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki, un summit în cursul căruia atitudinea considerată prea conciliantă a lui Trump provoacă scandal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi preşedinţi au discutat luni în privat, în capitala finlandeză, timp de două ore.

Numai cei doi interpreţi au fost prezenţi, iar democraţii consideră că femeia care i-a tradus lui Trump declaraţiile lui Putin - şi care ar fi luat notiţe - ar putea să deţină informaţii cruciale despre ceea ce şi-au spus cei doi.

”Vrem ca interpreta să vină în faţa Comisiei. Vrem să vedem notiţele”, a declarat pentru MSNBC senatorul democrat Bob Menendez, membru al Comisiei Afacerilor Externe.

”Vom angaja eforturi enorme pentru a încerca să aflăm ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a apreciat că o audiere a interpretei ar putea să-i ajute pe aleşi şi pe americani, în general, să ”stabilească ce anume s-a discutat şi stabilit în numele Statelor Unite”.

Surprinzătoarea conferinţă de presă comună a preşedintelui american cu omologul său rus, la Helsinki, a provocat un val de proteste până în tabăra sa politică, mulţi aleşi exprimându-şi consternarea fără reţinere.

În ceea ce-i priveşte pe republicani, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Senatului, Bob Corker a declarat că înţelege îndemnurile la audierea interpretei şi va vedea dacă există precedente.

Întrebată pe această temă miercuri, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert a răspuns că ”nicio solicitare oficială” nu a fost depusă în acest sens.

”Există precedente? Nu am putut să stabilim, încă”, a adăugat ea.

Casa Albă va încerca probabil să respingă această solicitare, invocând prerogativele Executivului şi argumentând că niciun preşedinte nu poate să fie obligat să dezvăluie conversaţii private şi nici un traducător.

Purtătoarea sa de cuvânt Sarah Sanders a declarat miercuri că ”nu are cunoştinţă” de o eventuală înregistrare a conversaţiei între cei doi preşedinţi, după care a direcţionat jurnalişti către Departamentul de Stat.

Corker a apreciat, de asemenea, că interogarea secretarului de Stat Mike Pompeo, care a fost la Helsinki împreună cu Donald Trump şi care a fost informat, cu siguranţă, de preşedinte, este o opţiune mai bună.

Pompeo urmează să fie audiat în Comisia din Senat pe 25 iulie.

Democratul Richard Blumenthal a declarat că vrea să vadă ”întreaga echipă de securitate naţională, începând cu (consilierul Casei Albe) John Bolton”, că furnizează detalii despre întâlnirea Trump-Putin.

RUSIA, FURIOASĂ

Pe de altă parte, politicieni ruşi se adună în spatele lui Putin şi denunţă solicitări americane cu privire la audierea translatoarei pe tema discuţiilor în privat cu Trump, scrie The Associated Press.

Ambasadorul rus în Statele Unite Anatoli Antonov şi-a exprimat joi speranţa ca ”acordurile verbale dintre Putin şi Trump să fie respectate”.

Oficiali ruşi sunt îngrijoraţi ca tulburări interne din Statele Unite să nu afecteze viitoarea cooperare cu privire la Siria sau controlul armamentului de la summit.

Ei au ignorat declaraţii foarte contradictorii ale lui Trump despre ceea ce s-a spus luni în summitul de la Hesinki.

Însă ei au fost înfuriaţi de solicitări ale unor aleşi de a o audia pe translatoarea lui Trump.

Această idee creează un precedent care ameninţă ”întreaga idee a diplomaţiei”, a declarat joi, citat de agenţii ruse de presă, preşedintele Comisiei Poltiicii Externe din camera superioară a Parlamentului rus Konstantin Kosacev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.