Democraţii au obţinut marţi seara o victorie preţioasă în alegerile de la jumătate de mandat, preluând controlul parţial asupra Congresului, însă ”valul” anti-Trump anunţat o vreme nu a avut loc, relatează AFP.
La doi ani după victoria şocantă a lui Donald Trump - propulsat la Casa Albă fără cea mai mică experienţă politică sau diplomatică -, americanii s-au prezentat în număr mare la secţiile de vot în întreaga ţară.
Potrivit estimărilor posturilor americane, democraţii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor - pentru prima oară din 2010. Republicanii, la rândul lor, şi-au păstrat majoritatea în Senat, care ar putea chiar să fie consolidată cu unul sau două mandate.
Statele Unite se vor trezi, aşadar, în ianuarie 2019, cu cel de-al 116-lea Congres împărţit, ceea ce ar urma să limiteze marja de manevră a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri, legislative şi prezidenţiale, prevăzute în noiembrie 2020.
Alegerile de la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în funcţie. Însă pierderea Camerei, în pofida datelor excelente ale economiei americane, rămâne un revers pentru magnatul în domeniul imobiliar - atât de mult a transformat el acest scrutin într-un referendum asupra persoanei sale.
O purtătoare de cuvânt a Casei Albe şi-a exprimat marţi seara oprimismul.
”În acest stadiu, suntem satisfăcuţi, însă noaptea este încă lungă”, declara Sarah Sanders la Fox News.
”SATISFĂCUT DE ECONOMIE”
Harta electorală senatorială a jucat, anul acesta, în favoarea republicanilor, în contextul în care înnoirea unei treimi a mandatelor vizat în acest an state majoritar conservatoare.
Numărul votanţilor nu este centralizat de o autoritate federală electorală unică în Statele Unite, însă în Texas, la New York sau în Maryland, alegători şi sondatori intervievaţi de AFP par surprinşi de afluenţă.
La Universitatea Irvine, la aproximativ 60 de kilometri sud de Los Angeles, alegătorii s-au prezentat la urne în număr mare.
John Savarese, un student la psihologie, în vârstă de 26 de ani, a crescut la Fullerton, un oraş din Orange County, cunoscut drept conservator. Însă el a votat cu democraţii. Părinţii săi sunt republicani convinşi, iar el este logodit cu o tânără de origine mexicană, o americană la prima generaţie.
”Când văd dificultăţile pe care familia sa le îndură în acest moment, nu puteam să nu votez”, a declarat el pentru AFP.
Nicky Davidson, o studentă la biologie, în vârstă de 20 de ani, a votat cu republicanii, în numele ”credinţei (sale) creştine”. Donald Trump ”nu este un preşedinte clasic, dar acesta nu este un motiv să nu-l susţin”, declară ea. ”El face lucrurile diferit şi de asta avem nevoie”.
Reluând un argument din campanie al preşedintelui, James Gerlock, în vârstă de 27 de ani, a votat cu republicanii la Chicago, pentru că ”adoră dereglementarea” în curs. ”Eu sunt extrem de satisfăcut de economie”.
Donald Trump, care a rămas închis marţi la Casa Albă, a făcut campanie până în ultimul moment, înlănţuind una după alta adunări "Make America Great Again".
Magnatul în domeniul imobiliar, care şi-a început campania prezidenţială catalogându-i pe imigranţii mexicani drept ”violatori”, a optat din nou, anul acesta, pentru un mesaj care generează frica cu privire la imigraţie.
”Asta e o invazie”, subliniază el de mai multe săptămâni, referindu-se la migranţi din America Centrală care traversează în prezent, în grup, Mexicul, către frontiera americană.
PRIMA AMERINDIANĂ ÎN CONGRES
Aceste alegeri au condus la numeroase premiere.
Democrata din Kansas Sharice Davids, care promovează artele marţiale, a devenit prima amerindiană aleasă în Congres, obţinând o victorie într-o regiune conservatoare.
Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au devenit primele femei de confesiune musulmană alese în Camera Reprezentanţilor.
”Am reuşit împreună”, a scris pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză, care i-a transmis apoi lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, ”felicitări surorii mele Rashida Tlaib pentru victorie. Abia aştept să-mi exercit mandatul împreună cu tine, inshallah”.
O mare premieră s-a înregistrat, de asemenea, în Colorado (vest), unde democratul Jared Polis a devenit primul guvernator care-şi recunoaşte în mod public că este gay al unui stat american.
Tânărul democrat Beto O'Rourke, care a primit târziu susţinerea cântăreţei Beyonce, nu a reuşit să creeze o surprriză în texas. Senatorul în exerciţiu Ted Cruz, pe care Donald Trump a venit să-l susţină cu putere, a fost reales în urma unei curse foarte strânse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...