O comisie din cadrul Congresului american a angajat o procedură cu caracter constrângător, cu scopul de a obţine întregul raport de anchetă cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale din 2016, care-l poate viza pe Donald Trump, şi nu o versiune cenzurată a acestuia, pe care o pregăteşte în prezent secretarul Justiţiei William Barr, relatează AFP.
”Vom coopera cu secretarul Justiţiei (William Barr) o scurtă perioadă, în speranţa că el va dezvălui întregul raport şi documentele corespunzătoare”, a declarat Jerry Nadler, preşedintele Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.
”Însă, dacă acest lucru nu funcţionează, vom emite foarte rapid somaţii” în vederea obţinerii documentelor, a subliniat el.
El a dat asigurări că, dacă secretarul Justiţiei refuză să transmită de bunăvoie raportul, ”un judecător (...) va decide dacă Comisia trebuie să studieze întregul raport”.
Donald Trump a dat asigurări că nu vede ”vreo problemă” ca raportul să fie publicat, însă congresmenii se tem că preşedintele ar putea să-şi ”invoce autoritatea prezidenţială” pentru a bloca difuzarea raportului, potrivit lui Nadler.
Comisia a aprobat somaţii vizând cinci foşti consilieri ai lui Trump sau reprezentanţi ai Casei Albe, între care Steven Bannon, Hope Hicks şi Reince Priebus, pentru a-i audia.
Raportul de aproape 400 de pagini al procurorului special Robert Mueller, întocmit după 22 de luni de anchetă, conchide că nu există elemente care să probeze o înţelegere sau o coordonare între echipa de campanie a lui Donald trump şi Rusia în vederea influenţării rezultatelor alegerilor prezidenţiale, potrivit unui rezumat scurt al documentului, publicat de Bill Barr la 24 martie.
Însă Mueller nu-l ”exonerează” pe Trump de acuzaţia de obstrucţionarea justiţiei în ancheta rusă.
Barr a promis să facă public raportul la jumătatea lui aprilie, iar până atunci lucrează la cenzurarea anumitor pasaje sensibile, care ar putea pune în pericol surse sau conţine elemente despre alte anchete în curs.
Însă congresmeni democraţi, care sunt majoritari în Camera inferioară a Legislativului, cer ca raportul original să le fie transmis, întrucât secretarul Justiţiei, numit de Trump, nu este, în opinia lor, un observator neutru.
”Comisia trebuie să vadă totul, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna”, a subliniat Jerry Nadler, insisitând că membrii acestei comisii ”sunt obişnuiţi să studeieze documente confidenţiale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...