Presa internaţională scrie despre anunţul ministrului Justiţiei Florin Iordache, care a demisionat după cele mai ample proteste de stradă după căderea regimului comunist. De asemenea, marile agenţii anunţă şi decizia CCR, care a respins ca inadmisibilă sesizarea privind Ordonanţa de Urgenţă 13, foarte controversată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a demisionat joi, după ce o Ordonanţă de Urgenţă privind corupţia a declanşat o săptămână de proteste de stradă, critici internaţionale şi, în cele din urmă, un pas înapoi stânjenitor din partea Guvernului învestit în urmă cu o lună, scrie Reuters.

Agenţia internaţională notează că măsura ar fi apărat, practic, zeci de oficiali de acuzare pentru luare de mită şi că a fost percepută, în general, ca un regres în lupta României împotriva corupţiei endemice.

Jurnaliştii Reuters precizează că PSD, aflat la guvernare, va propune un înlocuitor pentru Iordache şi îi va transmite numele preşedintelui Klaus Iohannis, care are dreptul să îl respingă.

Agenţia aminteşte că Iohannis, fost lider al opoziţiei de centru-dreapta, a criticat vehement Guvernul în urma ordonanţei şi a lansat un proces pentru organizarea unui referendum naţional privind continuarea luptei anticorupţie.

Reuters precizează în material că CCR a decis că nu se va pronunţa asupra ordonanţei, pentru că aceasta a fost abrogate.

Numărul manifestanţilor anti-Guvern din Bucureşti şi din alte oraşe a scăzut drastic faţă de duminică, însă un grup de circa 5.000 de oameni au înfruntat miercuri seară zăpada şi gerul, pentru a cere demisia întregului cabinet, încheie Reuters.

Şi Associated Press scrie că ministrul Justiţie a demisionat joi, după protestele în masă faţă de o lege care ar fi îmblânzit lupta împotriva corupţiei din ţară.

AP îl citează pe Iordache, care şi-a apărat acţiunile, spunând că toate iniţiativele sale au fost „legale şi constituţionale”, dar nu au liniştit „opinia publică”.

AP redă şi declaraţia preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, potrivit căruia nu au fost găsite „elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice”.

“Ministrul român al Justiţiei, Florin Iordache, şi-a anunţat joi demisia, după un val de contestare populară fără precedent după căderea comunismului împotriva unui decret al Guvernului care slăbeşte legislaţia anticorupţie”, scrie AFP.

Jurnaliştii francezi amintesc că Florin Iordache, membru PSD în vârstă de 56 de ani, a devenit ministru al Justiţiei după ce a fost inginer la o fabrică de mobilă, apoi primar şi deputat.

Agenţia precizează că un alt membru al Guvernului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a demisionat la începutul lunii februarie pentru a protesta faţă de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă controversate, în timp ce Iordache şi-a apărat demersul.

Ştirea AP a fost preluată şi de Strafor.

Potrivit AFP, România şi-a intensificat în ultimii ani lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, printre altele datorită unui Parchet specializat, DNA, înfiinţat la începutul anilor 2000.

Agenţia germană precizează că Florin Iordache şi-a anunţat demisia în cursul unei conferinţe de presă, după ce premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat pentru o comunicare neadecvată cu opinia publică în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă, criticată în România şi pe plan international ca un pas înapoi în lupta fragile a ţării împotrivia corupţiei.

DPA notează că, după protestele record de duminică, numărul manifestanţilor a scăzut la câteva mii, care cer demisia Guvernului. Aceasta este o posibilitate care devine rapid din ce în ce mai îndepărtată, comentează jurnaliştii de la Berlin, în condiţiile în care PSD a obţinut o victorie detaşată la alegerile legislative din 11 decembrie şi după căderea moţiunii de cenzură din Parlament, miercuri.

Şi postul de televiziune Deutsche Welle anunţă demisia ministrului român al Justiţiei, din cauza Ordonanţei de Urgenţă care a provocat proteste de masă şi condamnare internaţională.

Postul paneuropean de televiziune Euronews afirmă că Florin Iordache a demisionat în condiţiile în care consecinţele Ordonanţei de Urgenţă privind corupţia şi protestele generate de aceasta continuă.

Decizia lui Iordache vine în condiţiile în care Curtea Constituţională a evitat să ia o decizie privind ordonanţa de urgenţă care dezincrimina unele fapte de corupţie.

Cei care se opun măsurii sunt furioşi, chiar şi după abrogarea Ordonanţei, deoarece suspectează că prevederile vor reapărea într-un proiect de lege ce va fi prezentat Parlamentului, unde social-democraţii au o majoritate clară.

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.