Mii de iranieni au sărbătorit vineri, la Teheran, 43 de ani de la Revoluţia islamică, defilând cu maşini, biciclete şi motociclete, din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La fel ca în 2021, televiziunea iraniană a anunţat interzicerea  - din cauza epidemiei noului coronavirus - a marşurilor în vederea marcării răsturnării de la putere a regimului şahului, în 1979.

În schimb, iranienii au defilat cu maşini, motociclete şi biciclete către emblematica Piaţă Azadi, la Teheran.

Manifestanţii şi-au vopsit maşinile în culorile roşie, albă şi verde, ale steagului iranian.

Cu geamurile coborâte, unii dintre ei au scandat ”Vom rezista până la capăt”.

Alţii, a constatat un fotograf AFP, au ieşit din vehicule în Piaţa Azadi, au ars steaguri americane şi au strigat ”Nu ne vom preda”.

Televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini de la adunări similare în alte oraşe mari - Shiraz, Ispahan (centru), Tabriz şi Mashhad (nord).

Manifestanţi purtau steaguri şi portrete ale liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ale fondatorului Republicii islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeiny şi ale generalului iranian Qassem Soleimani, asasinat într-un atac aerian american cu un avion fără pilot (dronă) la Bagdad în ianuarie 2020.

Aceste celebrări marchează ziua în care ayatollahul Khomeiny a revenit din exil şi a răsturnat Guvernul aflat atunci la putere al monarhiei Pahlavi.

Marşurile au fost interzise din cauza situaţiei epidemiologice, în contextul în care Iranul este cea mai afectată ţară de pandemia covid-19 în regiune.

Peste 6,7 milioane de persoane - dintr-o populaţie de 85 de milioane de locuitori - au fost infectate cu noul coronavirus în Iran, iar 133.000 au murit din cauza covid-19, potrivit Ministerului iranian al Sănătăţii.

Aproape 55 de milioane de persoane au fost vaccinate complet împotriva covid-19.

Economia iraniană este afectată, în afară de pandemie, de sancţiuni care i-au fost reimpuse şi multiplicate în 2018 de către fostul preşedinte american Donald Trump, care a retras Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Iranul este angajat în prezent în negocieri directe cu China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia şi în negocieri indirecte cu Statele Unite, în vederea unei relansări a Acordului  de la Viena, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.