Datele a milioane de americani adunate ilegal de firma de cercetări Cambridge Analyitica ar fi fost accesate din Rusia, conform parlamentarului britanic Damian Collins, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Damian Collins, un parlamentar al Partidului Conservator din Marea Britanie care coordonează o investigaţie privind dezinformarea online, a declarat că a descoperit dovezi care arată că datele colectate de profesorul Aleksandr Kogan pentru Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, dar şi din alte ţări. Descoperirea a fost făcută de Biroul Comisarului de Informaţii, autoritatea pentru protecţia datelor din Marea Britanie, conform lui Collins.

„Cred că ce vrem să ştim acum este cine au fost acei oameni, ce acces au avut şi dacă au putut să ia acele date şi să le folosească pentru ce au dorit”, a declarat Collins.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Kogan, profesor de psihologie de la Universitatea Cambridge, a început să lucreze pentru Cambridge Analytica în 2014, atunci când a creat un chestionar pe Facebook prin care aduna datele personale ale utilizatorilor dar şi ale celor din lista de prieteni, fără ca aceştia să ştie. Astfel, au fost adunate datele a milioane de americani.

Kogan lucra şi la Universitatea din St. Petersburg şi a făcut mai multe vizite în Rusia. El a confirmat pentru CNN că a vizitat Rusia în mai 2014, înainte să înceapă să adune date pentru Cambridge Analytica.

El neagă că ar fi transmis datele adunate de pe Facebook unei entităţi din Rusia, adăugând că este posibil ca cineva din Rusia să fi accesat calculatorul său fără ca el să ştie: „Din partea mea, nu ştiu de vreo entitate rusă cu acces la datele mele”.

Răspunzând comentariilor lui Collins, Kogan a afirmat: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu datele după ce le-am transmis către Cambridge Analytica aşa că este dificil pentru mine să speculez”.

Collins nu a putut specifica felul în care au fost accesate datele, ale cui erau şi cum ar fi fost folosite, declarând: „Va exista mult interes pentru a afla cât de mult au beneficiat persoane din Rusia de munca lui Kogan”.

El a adăugat: „Aşa că este posibil, indirect, ca ruşii să fi aflat informaţii de la Cambridge Analytica şi să fi folosit acele date pentru a rula reclame politice în America în timpul alegerilor prezidenţiale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.