Danezul Peter Madsen a negat că a ucis-o la bordul submarinului său pe jurnalista suedeză Kim Wall, în august 2017, în prima zi a răsunătorui său proces, la Copenhaga, relatează AFP.
Procesul a început la ora locală 9.30 (10.30, ora României), la un tribunal din Copenhaga, în prezenţa rudelor victimei, inclusiv a părinţilor ei, şi a numeroşi jurmalişti danezi şi străini.
Peter Madsen, care purta ochelari de vedere cu ramă neagră şi un tricou închis la culoare, a luat loc într-o sală de şedinţe înţesată. El nu s-a exprimat, însă avocata sa a confirmat în faţa completului că el nu şi-a modificat linia apărării, potrivit căreia Kim Wall a murit accidental la bordul submarinului său, pe 10 august 2017.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Procurorul Jakob Buch-Jepsen a expus faptele deosebit de macabre în acest dosar în care şi-a anunţat deja intenţia de a cere închisoarea pe viaţă.
Peter Madsen este inculpat, de asemenea, în legătură cu aducere atingere integrităţii unui cadavru şi agresiune sexuală.
Ultimele schimburi de SMS-uri între Kim Wall şi prietenul ei, rămas pe uscat să sărbătorească împreună cu prieteni plecarea apropiată a cuplului, care a decis să se instaleze în China, au fost proiectate pe un ecran mare.
”Sunt încă în viaţă”, glumea ea la ora locală 20.15 (21.15, ora României) în seara de 10 august. ”Însă vom plonja acum. Te iubesc”. Iar apoi ea a trimis un ultim mesaj, un minut mai târziu. ”El a adus chiar şi cafea şi prăjiturele”.
Cele 12 zile de audieri prevăzute până pe 25 aprilie urmează să permită tribunalului să înţeleagă mai bine personalitatea presupusului criminal şi circumstanţele tragediei.
Jurnalista se afla pe mare împreună cu enigmaticul inventator al submersibilului Peter Madsen, pe care voia să-l intervieveze.
Arestat şi încarcerat la scurt timp după anunţarea dispariţiei tinerei jurnaliste, inventatorul în vârstă de 47 de ani a mărturisit că i-a dezmembrat corpul şi l-a aruncat în mare, însă dezminte că a ucis-o.
Autopsia nu a permis să se stabilească cauzele morţii lui Kim Wall, al cărei corp decapitat a fost găsit în mai multe locuri în Golful Køge, ce desparte Danemarca de Suedia.
Peter Madsen îşi clamează nevinovăţia, afirmând că jurnalista a fost victima unui accident la bordul submarinului său şi căreia i-a dezmembrat corpul înainte să-l arunce în mare.
FANTASMĂ SEXUALĂ
Kim Wall, o jurnalistă independentă suedeză în vârstă de 30 de ani, a fost dată dispărută, în seara de 10 august, în Strâmtoarea Öresund, între Danemarca şi Suedia, în timp ce realiza un reportaj despre Nautilus şi Peter Madsen.
”Ea ar fi vrut să ştie de ce cineva (...) ar putea să-şi imagineze să creeze lucruri pe care şi le imaginează militari şi Guverne puternice”, a declarat în august, pentru AFP, Nina Berman, una dintre profesorii lui Kim Wall la Universitatea Columbia (New York), pe care a absolvit-o în 2014.
Prietenul suedezei a dat-o dispărută în noaptea de 10 spre 11 august.
Peter Madsen, salvat pe 11 august de către un navigator de plăcere, înaintea naufragiului submarinului său, este suspectat că l-a scufundat. În urma unor căutări intense pe mare, trunchiul lui Kim Wall, ale cărei membre şi cap au fost deliberat secţionate, a fost descoperit pe 21 august în Golful Køge de către un ciclist.
Acuzarea susţine că Madsen a torturat-o şi ucis-o pe jurnalistă pentru a-şi satisface o fantasmă sexuală, ceea ce acesta neagă. Niciun mobil nu reiese clar.
Martori, între care mai multe foste relaţii, descriu un bărbat care are mai multe perversiuni sexuale, adept al scenariilor sado-masochiste, practicant al simulacrelor strangulării.
Examinarea hard diskului din atelierul său - el neagă că este al său - a relevat videoclipuri cu femei, aparent reale potrivit acuzării, violate, asasinate, arese.
”Credeam că-l cunosc”, a declarat pentru AFP un fost prieten şi colaborator al lui Peter Madsen, venit să asiste la dezbateri. ”L-am văzut cu două săptămâni înainte de fapte. Era stresat, şi-a evocat problemele cu banii”, a declarat Jens Falkenberg.
AJUTAREA JURNALISTELOR
De la supravieţuitori ai cutremurului din Haiti la jurnaliste din Uganda şi de la atleţi americani obezi la ascensiunea turismului în Coreea de Nord, Kim Wall străbătea neobosită planeta în căutarea unor destine pe cât de unice, pe atât de universale.
Rudele sale au creat Fondul "Kim Wall", care atinge în prezent aproximativ 200.000 de dlari (160.000 de euro), şi o bursă de studiu în valoare de 5.000 de dolari, care va fi acordată pe 23 martie, în vederea asigurării securităţii jurnalistelor atunci când se duc în reportaje în străinătate.
Procesul inventatorului, la care sunt aşteptaţi 37 de martori, inclusiv un medic legist şi experţi, se deschide de Ziua Internaţională a Femeii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...