Danemarca a suspendat din ”precauţie” - până la noi ordine - utilizarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin, a anunţat joi autoritatea santară daneză, după ce a autorizat în urmă cu aproape o săptămână utilizarea vaccinului în vaccinarea persoanelor în vâstă de peste 65 de ani, relatează AFP.
Această suspendare iintervine ”în urma unor raportări ale unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul (împotriva) covid-19 AstraZeneca”, a anunţat Autotitatea Naţională daneză de Sănătate, subliniind că ”la ora actuală nu putem conchide cu privire la existenţa unei asemenea legături între vaccin şi chegurile de sânge”.
Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez, în urma morţii unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a decedat din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” la câteva zile după ce a fost vaccinată cu acest vaccin.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Alte patru state membre UE - Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul - au suspendat, după aceea, vaccinarea cu doze din acest lot, livrat în 17 state UE, care conţine un milion de doze.
Danemarca a suspendat utilizarea tuturor dozelor de vaccin AstraZeneca.
O anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamerntului (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi moartea din Austria.
La 9 martie, doar 22 de cazuri de tromboză au fost semnalate la peste trei milioane de persoane vaccinate în spaţiul economic european, potrivit EMA.
”Este important să subliniem că nu am renunţat la vaccinul AstraZeneca, ci că facem o pauză în utilizarea acestuia”, a anunţat directorul agenţiei daneze Søren Brostrøm, citat într-un comunicat.
Danemarca a anunţat că a înregistrat moartea unei persoane care a fost vaccinată cu vaccinul AstraZeneca.
O anchetă este în curs la EMA.
”Există o documentaţie importantă care arată că vaccinul este atât sigur, cât şi eficient. Însă, împreună cu Agenţia daneză a medicamentului, este necesar să reacţionăm cu privire la informaţii despre efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât şi în alte state europene”, justifică EMA.
Această suspendare, care urmează să fie reevaluată peste două săptămâni, dă peste cap caendarul campaniei daneze de vaccinare.
Copenhaga preconizează de-acum să-şi vaccineze populaţia adultă până la jumătatea lui august, şi nu până la începutul lui iulie, aşa cum a anunţat iniţial, precizează autoritatea sanitară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...