Un băiat de 12 ani a fost scos luni în viaţă de sub ruinele unui bloc de locuinţe din sudul Turciei la mai bine de o săptămână de la cutremurul devastator care a lovit ţara, deşi se consideră că sunt slabe şanse să mai fie găsiţi supravieţuitori după atâta timp, iar echipele de căutare şi salvare trimise de unele ţări, între care Germania, îşi încheie activităţile şi se întorc acasă.
Un băiat de 12 ani a fost salvat la Antakya după ce a stat blocat sub dărâmături 182 de ore, relatează agenţia de presă turcă Anadolu.
Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în provincia Hatay în urma cutremurelor care au avut loc pe 6 februarie, cu epicentrul în Kahramanmaraş. Echipele de salvatori au stabilit că între dărâmăturile unui bloc de locuinţe care s-a prăbuşit în urma cutremurului se afla o persoană. Astfel, un băiat în vârstă de 12 ani, al cărui nume s-a aflat că este Kaan, a fost salvat dintre dărâmăturile clădirii la 182 de ore de la producerea cutremurului. Copilul a fost transportat la spital, relatează agenţia Anadolu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, o fetiţă, Miray, a stat îngropată în ruine timp de 178 de ore, adică şapte zile şi jumătate, relatează BBC. Un filmuleţ îi arată pe oameni aplaudând şi strigând "Dumnezeu este mare" în timp ce ea este scoasă la suprafaţă. Miray - tânăra salvată luni în oraşul Adiyaman - a fost pusă pe o targă şi transportată de către salvatori. Presa locală a relatat că salvatorii erau aproape de a o găsi şi pe sora ei mai mare.
Tot în Hatay, o femeie a fost salvată după 175 de ore petrecute sub o clădire prăbuşită, însă operaţiunile de salvare sunt din ce în ce mai rar încununate de succes.
CITEȘTE ȘI Turcia: O femeie a fost salvată de sub dărâmături după 170 de ore de la cutremur. Bilanţul vieţilor salvate la peste 140 de ore după seism – VIDEO Mii de echipe din întreaga regiune - inclusiv mineri şi experţi care folosesc camere termice şi câini special dresaţi - au cercetat rămăşiţele clădirilor prăbuşite pentru a găsi supravieţuitorii rămaşi.
Dar speranţele de a găsi oameni în viaţă se diminuează şi există sentimentul că misiunea de salvare se va încheia în curând.
Şansele de supravieţuire a oamenilor prinşi între dărâmături sunt tot mai diminuate, întrucât corpul uman nu poate supravieţui în general fără apă mai mult de trei-patru zile. În plus, în regiune se înregistrează temperaturi foarte scăzute.
Numărul morţilor confirmaţi în seismul care a zguduit regiunea în zorii zilei de 6 februarie trece de 37.000. Bilanţul final al victimelor din Turcia şi din Siria vecină este însă probabil mult mai mare, şeful ONU pentru ajutor umanitar avertizând că acesta ar putea fi chiar mai mult decât dublu.
Acum, accentul se mută pe recuperare, iar oficialii se ocupă de adăposturi, hrană şi asistenţă medicală, a precizat reprezentantul ONU.
Între timp, oficialii turci spun că au emis 113 mandate de arestare pentru construcţia deficientă a clădirilor care s-au prăbuşit, fiind vizaţi inclusiv antreprenori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.