Salvamontiştii din Maroc au folosit mâinile goale, în timp ce eforturile disperate de căutare a supravieţuitorilor cutremurului puternic de vineri continuă. În total, se ştie că 2.681 de persoane au murit în urma cutremurului - cel mai mortal din ultimii 60 de ani, potrivit BBC.
Guvernul marocan se află sub presiune pentru a accepta mai mult ajutor internaţional, în timp ce salvatorii se luptă cu epuizarea. Până în prezent, acesta a acceptat ajutor doar din partea a patru ţări - Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.
Oficialii au apărat răspunsul şi au spus că ar fi prea haotic dacă echipe din întreaga lume ar ajunge brusc în Maroc. Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lovit munţii Atlasului Înalt la sud de Marrakesh şi a distrus numeroase sate rurale şi izolate.
Unul dintre acestea - Tafeghaghte - a avut o populaţie de 200 de persoane aproape înjumătăţită, iar mulţi sunt încă dispăruţi. Echipamentele grele de ridicare se străduiesc să treacă pe drumurile blocate de bolovani şi alte molozuri.
Elicopterele au făcut drumuri dus-întors pentru a livra ajutoare în regiunile muntoase. Albert Vasquez, un ofiţer de comunicare pentru o echipă de 30 de pompieri spanioli, a declarat pentru agenţia de ştiri AFP că "este foarte dificil să găseşti oameni în viaţă după trei zile", dar "speranţa este încă acolo".
În satul Moulay Brahim, Said, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru BBC că a văzut cum s-a prăbuşit casa vecinului său. "Acolo locuia o familie de şase persoane. Tatăl era afară în acel moment şi este încă în viaţă, dar soţia sa şi cei patru copii erau acolo şi au murit", a spus el, în stare de şoc.
"Fiicele aveau 15, opt şi cinci ani. Ultimul copil era un băieţel care urma să împlinească trei ani", a explicat el. Said nu a mai putut să doarmă sau să mănânce de vineri seara. "Situaţia este catastrofală. Nu ştiu cum îmi voi reveni din asta", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.