Curtea Supremă israeliană ordonă marţi înrolarea studenţilor ultraortodocşi de la şcolile talmudice - scutiţi până acum -, pe fondul unor dezbateri în acest subiect în Knesset (Parlament) şi în Guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Executivul nu are autoritatea să ordone să nu se aplice legea serviciului militar studenţilor yeshiva (şcoli talmudice) în absenţa unui cadru legal adecvat”, stabileşte Curtea.

”Fără ancorarea acestei exceptări într-un cadru legal, statul trebuie să acţioneze pentru a plica legea”, stabileşte în această hotărâre Curtea.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Această hotărâre este pronunţată în contextul în care Knessetul a relansat la 11 iunie un proiect de lege în vederea unei conscripţii treptate a ultraortodocşilor, pe fondul Războiului din Fâşia Gaza.

Serviciul militar este obligatoriu în Israel, însă evreii ultraortodocşi pot să o evite dacă se concacră studierii textelor sacre ale iudaismului, în virtutea unei scutiri instituite de către David Ben Gourion, fondatorul statului israelian în 1948.

Unii critici consideră însă că textul analizat de Knesset, susţinut de către premierul Benjamin Netanyahu, dar criticat de către ministrul Apărării Yoav Gallant, este departe de a răspunde nevoii de trupe a armatei israeliene.

”Aşa cum stau lucrurile acum, neexecutarea Legii serviciul militar crează o mare discriminare între cei care sunt obligaţi să să-l efectuze şi cei în cazul cărora nu se iau măsuri să fie mobilizaţi (în armată)”, stabileşte marţi Curtea Supremă.

”În acest moment, în mijlocul unui război dificil, inegalitatea poverii este mai marcată ca niciodată şi cere implementarea unei soluţii durabile”, consideră ea.

”Mişcarea pentru un Guvern de Calitate în Israel”, unul dintre reclamaţii la Curtea Supremă, îndeamnă ”Guvernul şi pe ministrul Apărării să respecte hotărârea” Curţii Supreme şi ”să mobilizeze studenţii yeshiva”.

Liderul Partidului Iudaismul Unificat al Torei (ultraordocşi aşkenazi) Yitzhak Goldknopf denunţă ”o hotărâre aşteptată, puternic nefericită şi dezamăgitoare”.

”Israelul a fost înfiinţat pentru ca să fie un cămin al poporului evreu al cărui soclu să fie Tora. Sfânta Toră va fi victorioasă”, scrie pe X Yitzhak Goldknopf.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.