Curtea Supremă rusă a dispus marţi dizolvarea organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Memorial, un pilon al apărării libertăţilor în Rusia contemporană şi un gardian al memoriei Gulagului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această decizie intervine la sfârşitul unui an marcat de o reprimare tot mai puternică a persoanelor, ONG-urilor şi presei, percepute drept critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat la putere de aproape 22 de ani.

”Decizia este lichidarea Memorial International şi filialelor regionale”, a anunţat ONG-ul pe contul său de Telegram.

Judecătoarea Ala Nazarova anunţa, cu doar câteva clipe mai înainte, că ”aprobă cererea parchetului” de dizolvare a acestei organizaţii nonguvernamentale.

ONG-ul era acuzat de nerespectarea obligaţiilor care decurg din statul de ”agent străin”.

Această etichetă, care o aminteşte pe cea de ”imanic al poporului” din vremea URSS, desemnează organizaţii considerate că acţionează împotriva intereselor ruse şi primesc fonduristrăine.

”Este o hotărâre care face rău, nedreaptă”, a reacţionat avocata apărării, Maria Eismont

Memorial anchetează de peste 30 de ani cu privire la epurări sovietice şi înregistrează represiuni contemporanes ale regimului Putin.

Organizaţa a anunţat înainte de verdict că va depune eforturi pentru a-şi continua actvitatea, inclusiv în cazul care este interzisă.

”Lichidarea Memorial International trimite Rusia în trecut şi creşte pericolul unor (noi) reprimări”, a declarat în şedinţa Curţii avocata Maria Eismont.

”MURDĂRIREA MEMORIEI” CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

La începutul lui noiembrie, Parchetul a cerut dizolvarea Memorial, pe care a acuzat-o de o încălcare ”sistematică” a obligaţiilor statului său de ”agent străin”.

În şedinţa Curţii de marţi, procurorul Aleksei Jafiarov s-a apărat de acuzaţii cu privire la atacarea ONG-ului, pe care l-a acuzat de ”crearea unei imagini mincinoase despre URSS ca stat terorist”, de ”murdărirea memoriei” celui de-al Doilea Război Mondial şi de faptul că încearcă ”să reabilteze crime naziste”.

Însă probleme judiciare ale Memorial nu se opresc aici.

În alt dosar, parchetul cere dizolvarea Centrului Apărării Drepturilor Omului al organizaţiei, acuzat de apologia ”terorismului şi extremismului” şi de încălcări ale legii ”agenţilor străini”.

În acest dosar, o audiere este prevăzută miercuri la Tribunalul din Moscova.

Avocaţii ONG-ului au denunţat persecuţii nefondate, disproporţionate şi politice.

Memorial este una dintre ultimele victime ale unei lungi liste de ONG-uri, opozanţi şi instituţii media care au căzut în urma unor proceduri judiciare în ultimele luni.

La începutul anului, autorităţile l-au încarcerat doi ani şi jumătate pe opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, iar apoi i-au interzis, în iunie, organizaţia, clasată drept ”extremistă”.

Mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi au fost arestaţi marţi.

Zeci de persoane, ONG-uri de apărarea drepturilor omului sau de apărare a minorităţilor sexuale şi de publicaţii independente au fost calificate drept ”agenţi străini” sau au fost acuzaţi de extremism.

ÎNFRUNTARE ÎNTRE DOUĂ VIZIUNI ALE ISTORIEI RUSE

Moscova a trecut la ofensivă pe frontul digital şi şi-a multiplicat blocările unor site-uri pe care le consideră disidente şi amenizle aplicate unor giganţi ai Internetului care nu şterg conţinuturi ale opoziţiei.

Problemele Memorial ilustrează înfruntarea a două viziuni ale istoriei ruse, la 30 de ani de la implozia Uniunii Sovietice, catalogată de către Vladimir Putin drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX.

Memorial - înfiinţată la crepusculul URSS de către disidenţi, între care laureatul Premiului Nobel pentru pace Andrei Saharov - are misiunea să pună în lumină milioane de victime ale crimelor sovietice.

Apărătorii organizaţiei consideră că organizaţia este vizată de promovarea tot mai puternică de către Kremlin a unei viziuni a Istoriei care glorifică puterea URSS şi minimalizează derivele stalinismului.

Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului este specializat în încălcări comise, în opinia sa, de statul rus contemporan.

Din cauza activităţilor sale, Memorial este supusă de mult timp unor presiuni şi a plătit deja un tribut greu.

În 2009, conducătoarea sa din Cecenia Natalia Estemirova a fost răpită şi apoi executată.

Unul dintre istoricii organizaţiei, Iuri Dmitriev, a fost condamnat luni la 15 ani de închisoare într-un dosar de ”agresiune sexuală”, denunţat drept o lovitură fabricată şi menită să-l pedepsească din cauza cercetărilor sale cu privire la teroarea sovietică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.