Curtea Supremă din Venezuela, pe care majoritatea observatorilor o consideră aservită guvernului, a validat joi realegerea preşedintelui Nicolas Maduro, chiar dacă opoziţia, care revendică victoria, declarase „nulă şi neavenită” orice decizie a Înaltei Curţi pe această temă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea „certifică incontestabil materialul electoral şi validează rezultatele alegerilor prezidenţiale din 28 iulie 2024, emise de Consiliul Naţional Electoral (CNE), în care cetăţeanul Nicolas Maduro Moros a fost ales preşedinte al Republicii Bolivariene Venezuela pentru perioada constituţională 2025-2031”, a declarat preşedintele acesteia, Caryslia Rodriguez.

Însuşi Nicolas Maduro a fost cel care, la începutul lunii august, a cerut Curţii Superioare de Justiţie (TSJ) să-i valideze victoria.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Anunţul realegerii preşedintelui socialist pentru un al treilea mandat a declanşat manifestaţii spontane, care au fost reprimate cu brutalitate. Potrivit autorităţilor, 25 de persoane au fost ucise, 192 au fost rănite şi 2.400 au fost arestate.

Nicolas Maduro a fost declarat învingător cu 52% din voturi de către CNE, care nu a furnizat însă rapoartele secţiilor de votare, susţinând că a fost victima pirateriei informatice. Opoziţia şi numeroşi observatori consideră că un astfel de atac este puţin plauzibil şi văd în acesta o manevră a guvernului de a evita divulgarea numărului exact de voturi.

Potrivit opoziţiei, care a făcut publice procesele-verbale obţinute de observatorii săi, candidatul său Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat alegerile cu peste 60% din voturi.

„Domnilor de la TSJ: nicio decizie nu va înlocui suveranitatea populară. Ţara şi lumea sunt conştiente de părtinirea dumneavoastră şi, în consecinţă, de incapacitatea dumneavoastră de a rezolva conflictul; decizia dumneavoastră nu va face decât să agraveze criza”, a declarat Edmundo Gonzalez Urrutia pe reţelele sociale, cerându-i din nou lui Nicolas Maduro să permită o „tranziţie politică” paşnică.

Preşedinta Curţii Supreme reiterase în cadrul unei audieri anterioare că deciziile sale sunt „definitive”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.