Curtea Supremă a Statelor Unite a autorizat marţi o reluare a execuţiilor federale în Statele Unite, după 17 ani de întrerupere, invalidând suspendarea a patru execuţii hotărâtă cu o zi înainte de către un tribunal de la Washington, relatează AFP.
”Respingem hotărârea judecătorească premilinară de suspendare a Curţii districtuale, iar execuţiile pot avea loc aşa cum s-a prvăzut”, a anunţat Curtea Supremă.
Curtea se referă la patru condamnaţi la moarte a căror execuţie a fost suspendată luni de către un judecător care a stabilit că recursurile condamnaţilor nu au fost examinate toate.
Execuţiile federale ale condamnaţilor la moarte, care urmau să se reia luni în urma unor demersuri ale Guvernului lui Donald Trump, au fost suspendate de recursuri de ultim moment, în urma opoziţiei unor rude ale victimelor, într-un context de criză sanitară.
Judecătoarea federală de la Washington Tanya Chutkan le-a dat dreptate luni avocaţilor lui Daniel Lee, care urma să fie executat luni după-amiaza prin injecţie letală la penitenciarul Terre-Haute, în Indiana, şi altor trei bărbaţi, care urmează să fie ucişi până la sfârşitul lui august.
Toţi au fost condamnaţi la moarte de tribunale federale după ce au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unor copii.
Un fost susţinător al supremaţiei albilor, Daniel Lee, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat la pedeapsa capitală în 1999, după ce a fost găsit vonovat de uciderea unui cuplu şi a fiicei în vârstă de opt ani a acestuia.
Condamnaţii afirmă că protocolul execuţiei - o doză letală de pentobarbital - i-ar supune unei suferinţe ”ireparabile” şiar încălca Constituţia, un argument folosit de opozanţii pedepsei capitale.
Departamentul Justiţiei, care a făcut recurs la Curtea de Apel din Washington, a fost respins luni seara. Curtea a dispus suspendarea celor patru execuţii cel puţin până săptămâna viitoare, pentru ca cele două părţi să prezinte argumente în scris.
Însă Departamentul a sesizat, în paralel, Curtea Sipremă, pentru a tranşa această problemă, apreciind că hotărârea judecătoarei Chutkan este ”nepotrivită” şi contrară jurisprudenţei.
”IRESPONSABIL”
La rândul său, mama a două victime, Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, a sesizat luni, împreună cu alţi membri ai familiei, Curtea Supremă, cu scopul de a obţine amânarea execuţiei lui Daniel Lee din cauza pandemiei covid-19.
Ei afirmă că se află în faţa unei alegeri imposibile între dreptul lor de a asista la moartea condamnatului şi respecarea sănătăţii lor, întrucât o execuţie implică numeroase persoane, ”personalul penitenciar, avocaţi, rude ale victimelor sau acuzaţilor, jurnalişti, un preot...”, a declarat pentru AFP directorul Centrului de informare despre pedeapsa cu moartea (DPIC), Robert Dunham.
Este ”iresponsabil să vrei să efectuezi atât de multe execuţii în atât de puţin timp”, în acest context al crizei sanitare, apreciază el, denunţând o ”instrumentalizare politică a pedepsei capitale”.
În Statele Unite, majoritatea crimelor sunt judecate la nivelul statelor, însă justiţia federală se poate sesiza cu privire la fapte grave - atentate, crime rasiste - sau comise în baze militare, între mai multe state sau în rezerve amerindiene.
În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, în 2001, acuzat de atentatul de la Oklahoma City din 1995, soldat cu 168 de morţi. Ultima execuţie federală a avut loc în 2003.
După ce a anunţat anul trecut o reluare a execuţiilor, secretarul Justiţiei Bill Barr a stabilit în iunie calendarul acestora, în momentul în care pandemia covid-19 se accentua într-o mare parte a ţării.
Potrivit unor sondaje, susţinerea pedepsei cu moartea s-a erodat în rândul americanilor, însă rămâne puternică în rândul alegătorilor republicani, care o susţin în proporţie de 77%.
”FĂRĂ DURERE”
Donald Trump, care candidează la al doilea mandat la 3 noiembrie, cere cu regularitate recurgerea la această sancţiune ultimă împotriva ucigaşilor de poliţişti şi traficanţilor de droguri.
El nu a răspuns, până în prezent, numeroaselor apeluri la clemenţă faţă de Daniel Lee, inclusiv al lui Earlene Peterson.
”Execuţia lui Danny Lee pentru uciderea fiicei mele şi a nepoatei mele nu este ceea ce vreau eu şi va provoca şi mai multă durere familiei”, a declarat ea.
Ea cere ca pedeapsa cu moartea să fie comutată în închisoare pe viaţă, la care a fost condamnat un bărbat care a jucat un rol central în crime.
La rândul lor, 1.000 de lideri religioşi - catolici şi evanghelişti - l-au îndemnat pe preşedinte ”să se concentreze asupra protecţiei vieţii şi nu asupra execuţiilor” în aceste vremuri de covid-19.
Uniunea Europeană i-a ceur vineri ”să reconsidere” o poziţie care, consideră ea, ”este contrară unei tensidnţe generale în Statele Unite şi în lume de abolire a pedepsei cu moartea, prin lege sau în practică”.
Douăzeci şi două de execuţii au avut loc în 2019 în Statele Unite şi şapte de la începutul lui 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.