Curtea Supremă rusă a anunţat joi că a validat scoaterea talibanilor de pe lista organizaţiilor teroriste din Rusia, o măsură simbolică menită să consolideze relaţiile dintre Moscova şi Kabulul izolat pe scena internaţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Decizia intră în vigoare imediat”, a declarat judecătorul însărcinat cu dosarul, Oleg Nefedov, au relatat agenţiile de presă ruse la finalul unei audieri cu uşile închise.

Cu toate acestea, această decizie nu echivalează, în acest stadiu, cu recunoaşterea oficială de către Moscova a guvernului taliban, care a revenit la putere în 2021.

În martie anul trecut, procuratura rusă ceruse ca talibanii să fie scoşi de pe lista organizaţiilor desemnate drept „teroriste” în Rusia şi, prin urmare, interzise, listă pe care se aflau din 2003, în contextul de după 11 septembrie 2001. Talibanii au cucerit capitala afgană Kabul la 15 august 2021, după căderea guvernului susţinut de SUA, urmată câteva zile mai târziu de retragerea completă a trupelor americane.

De atunci, Moscova s-a angajat să îşi normalizeze relaţiile cu noul guvern afgan, pe care îl vede ca pe un potenţial partener economic şi în lupta împotriva terorismului. Cu toate acestea, noul guvern nu a fost încă recunoscut oficial de nicio ţară, în special din cauza situaţiei dezastruoase a drepturilor femeilor în Afganistan. Cu toate acestea, în afară de Rusia, Pakistanul, China, Iranul şi majoritatea ţărilor din Asia Centrală menţin relaţii diplomatice de facto cu autorităţile afgane. Moscova a primit în mai multe rânduri trimişi ai talibanilor pe teritoriul său, chiar înainte de revenirea acestora la putere.

Apropierea dintre Kremlin şi Kabul a părut să se accelereze în urma unui atentat comis lângă Moscova în martie 2024: 145 de persoane au fost ucise într-o sală de concerte de patru bărbaţi înarmaţi, afiliaţi Statului Islamic din Horassan (EI-K), ramura regională a organizaţiei jihadiste prezente în Afganistan.

În iulie 2024, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că îi consideră pe talibani „aliaţi în lupta împotriva terorismului”. Apoi, la sfârşitul anului 2024, el a semnat o lege care permite autorităţilor ruse să scoată numele unei grupări de pe lista organizaţiilor teroriste interzise din ţară. În conformitate cu această lege, interdicţia privind o organizaţie poate fi „suspendată temporar” de către instanţe dacă există „dovezi reale” că grupul în cauză a încetat să promoveze „terorismul”.

În octombrie anul trecut, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut Occidentului să ridice sancţiunile împotriva Afganistanului şi să îşi asume „responsabilitatea” pentru reconstrucţia ţării devastate de decenii de război. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a vizitat Kabulul la sfârşitul lunii decembrie, într-o vizită rară a unui înalt oficial străin, în timpul căreia a declarat că doreşte să consolideze „cooperarea” cu Afganistanul.

Mulţi lideri talibani au luptat împotriva Moscovei în anii 1980, în timpul războiului de zece ani purtat în această ţară de URSS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.