Instanţa supremă a Organizaţiei Naţiunilor Unite a început luni audieri privind obligaţia legală a ţărilor de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi consecinţele pe care le pot suferi statele pentru contribuţia lor la încălzirea globală, o dezbatere a cărei rezultat ar putea influenţa litigii din întreaga lume, relatează Reuters.
Vanuatu, unul dintre micile state insulare care a fost vârful de lance al eforturilor de a obţine de la Curtea Internaţională de Justiţie un aşa-numit aviz consultativ, va fi primul dintre cele peste o sută de state şi organizaţii internaţionale care îşi vor prezenta opiniile în cele două săptămâni de proceduri.
Deşi avizele consultative ale Curţii nu sunt obligatorii, acestea sunt semnificative din punct de vedere juridic şi politic. Experţii spun că eventualul aviz al Curţii privind schimbările climatice va fi probabil citat în procese legate de schimbările climatice în instanţe din Europa până în America Latină şi nu numai.
Audierile încep la o săptămână după ce ţările în curs de dezvoltare au denunţat ca fiind extrem de inadecvat un acord la care s-a ajuns în cadrul summitului COP29, conform căruia ţările trebuie să furnizeze 300 de miliarde de dolari anual până în 2035 pentru a ajuta naţiunile mai sărace să facă faţă schimbărilor climatice.
Ralph Regenvanu, trimisul special al Vanuatu pentru schimbările climatice şi mediu, a declarat că este imperativ să fie eliminaţi treptat combustibilii fosili şi să se ofere mai mulţi bani ţărilor mai sărace care suportă greul schimbărilor climatice, cum ar fi naţiunea sa insulară din Pacific. „Am dori ca emisiile istorice cumulative care provoacă daune semnificative sistemului climatic să fie declarate ilegale”, a declarat Regenvanu pentru Reuters.
În afară de statele insulare mici şi de numeroase ţări occidentale şi în curs de dezvoltare, Curtea va audia, de asemenea, primii doi emitenţi de gaze cu efect de seră din lume, Statele Unite şi China. Grupul producătorilor de petrol OPEC îşi va exprima, de asemenea, punctul de vedere.
Audierile se vor desfăşura până la 13 decembrie.
Avizul instanţei este aşteptat să fie emis în 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.