Cursa Malaysia Airlines MH17, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, au declarat miercuri anchetatorii internaţionali care s-au ocupat de caz, citaţi de BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit echipei internaţionale de investigaţie, avionul cu 298 de oameni la bord a fost doborâtă de un “sistem de apărare sol-aer”, de tip Buk, adus din Rusia în Ucraina de o miliţie prorusă.

Racheta a fost lansată dintr-un sat controlat de rebeli, iar după ce a lovit aeronava şi s-a prăbuşit la sol a fost transportată înapoi în Rusia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Acest Buk a fost adus din teritoriul Federaţiei Ruse şi, după lansare, a fost dus înapoi pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Wilbert Paulissen, şeful Forţei Naţionale olandeze de Detectivi, citat de The Guardian.

Racheta a fost lansată de pe un câmp aflat la şase kilometri sud de satul Snizhne. “În momentul lansării, acest teritoriu se afla sub controlul combatanţilor proruşi”, a adăugat Paulissen.

Martori au vorbit de o “explozie puternică şi un sunet înalt, fluierător”, după care au văzut o urmă de fum pe cer, a anunţat expertul.

Experţii au respins teoria vehiculată la un moment dat potrivit căreia aeronava ar fi fost doborâtă de un alt avion.

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmărit 500.000 de clipuri şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

Din echipa de investigaţie fac parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. Concluziile lor pregătesc un viitor process penal.

Robby Oehlers, a cărui nepoată, Daisy, a fost ucisă în estul Ucrainei, a declarat că anchetatorii au identificat 100 de suspecţi în cadrul investigaţiei.

Membrilor familiilor victimelor le-au fost prezentate concluziile anchetei înainte ca aceastea să fie prezentate presei.

Zborul MH17 a fost doborât în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate cele 298 de persoane de la bord,inclusiv un român, au murit.

Atunci când a avut loc incidentul, pe 17 iulie 2014, forţele guvernamentale ucrainene erau angajate în confruntări armate violente cu separatiştii proruşi.

Boeingul 777 s-a dezmembrat în zbor, iar fragmente din epavă s-au răspândit pe o suprafaţă de mai mulţi kilometri, pe câmp, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor.

Oficiali ucraineni şi occidentali, care citează serviciile lor de informaţii, dau vina pe separatişti.

O anchetă civilă cu privire la cauzele accidentului, efectuată de Biroul Olandez de Anchetă (OVV), a conchis anul trecut că avionul de linie a fost distrus de o rachetă de tip Buk de fabricaţie rusă, lansată din estul Ucrainei.

Însă sarcina OVV nu era să desemneze vinovaţi, iar procurorii au fost nevoiţi să efectueze propriile investigaţii pentru ca elementele adunate să poată fi prezentate într-un tribunal, în eventualitatea unui proces.

Rusia, care neagă implicarea directă în războiul ucrainean, respinge orice responsabilitate în accident. Înainte de prezentarea raportului, a anunţat că datele radar arată că avionul nu a fost dăborât de o rachetă lansată din teritoriul controlat de separatiştii proruşi, în estul Ucrainei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.