Cuplurile de acelaşi sex din Croaţia au de-acum dreptul să primească copii în cadrul procedurii plasamentului familial, a decis vineri justiţia croată, tranşând astfel o dezbatere agitată în această ţară foarte catolică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea Constituţională, sesizată de mai multe persoane care au contestat legea, a constatat că legislaţia în vigoare produce ”efecte discrimiantorii” cuplurilor de acelaşi sex care trăiesc în cadrul unei uniuni civile, ceea ce este ”inacceptabil”.

Daniel Martinovic, conducătorul Asociaţiei Familiii Curcubeu, consideră că ”aceasta este cu adevărat o decizie istorică în Croaţia”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În Croaţia, un stat membru UE, cuplurile de acelaşi sex nu se pot căsători, însă se pot înregistra ca ”parteneri de viaţă” din 2014, ceea ce le asigură drepturi adesea echivalente.

În pofida faptului că aproximativ 360 de cupluri au încheiat asemenea parteneriate de viaţă în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, ele nu sunt autorizate să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor lor, adoptată în decembrie 2018, a fost criticată imediat de activişti în domeniul apărării drepturilor homosexualilor, din cauză că cuplurile care au încheiat un ”parteneriat de viaţă” nu se află pe lista familiilor care pot primi aceşti minori.

Curtea Constituţională precizează că nu poate interveni pentru a modifica această lipsă în lege, pentru a nu crea un ”vid juridic”.

Însă ea a dispus vineri ca tribunalele şi instituţiile însărcinate cu aceste dosare să aplice legislaţia în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial ”în aceleaşi condiţii pentru toţi, inclusiv pentru partenerii de viaţă”.

”Curtea a făcut un lucru pe care politicienii noştri nu l-au făcut de ani de zile (...) stabilind că cuplurile de acelaşi sex şi persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale şi intersexuale) trebuie să aibă în Croaţia acelaşi nivel al drepturlor ca şi cuplurile hererosexuale”, apreciază Daniel Martinovic.

Comunitatea LGBT a obţinut câteva succese în privinţa drepturilor familiale, însă Croaţia rămâne o ţară conservatoare în probleme de societate, în contextul unei influenţe puternice a Bisericii Catolice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.