Premierul Republicii Moldova Dorin Recean susţine că în prezent 4 la sută din populaţia Republicii Moldova este formată din cetăţeni ucraineni refugiaţi şi acesta ar fi motivul pentru care, atunci când, de pildă, este abordat un cetăţean străin în Chişinău de către un localnic, acesta din urmă i se adresează în limba rusă, pentru că pleacă de la supoziţia că ar fi refugiat ucrainean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un interviu pentru Digi24, premierul Dorin Recean a fost întrebat cum este percepută România de către cetăţenii din Republica Moldova, care duminică sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele, dar şi pentru a spune dacă vor ca viitorul ţării lor să fie în Uniunea Europeană.

„România, în primul rând că este cel mai apropiat prieten al nostru din toate punctele de vedere şi toată lumea apreciază faptul că ori de câte ori în Republica Moldova a fost o criză, Bucureştiul a fost primul care a intervenit şi ne-a ajutat”, a răspuns premierul Republicii Moldova şi a dat şi un exemplu: „Ultima şi cea mai importantă criză care a fost acum câţiva ani în domeniul energetic, România, Bucureştiul, efectiv ne-a salvat atunci când a pus la dispoziţia noastră energia necesară”.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Dorin Recean a spus că se lucrează la integrarea infrastructurilor de gaz, de transport şi de electricitate, iar asta „apropie şi mai mult malurile Prutului”. El a precizat că 35% din comerţul exterior al Republicii Moldova este cu România, care a devenit cel mai mare partener comercial al ţării.

„Noi avem o deschidere a Bucureştiului nemaiîntâlnită, avem finanţarea autobuzelor şcolare, avem finanţarea proiectelor pentru dezvoltarea economică, dar şi dezvoltarea infrastructurii locale în satele şi oraşele noastre. Şi această listă eu pot să o continui la nesfârşit, iar cetăţenii din Republica Moldova apreciază tot mai mult şi mai mult această deschidere a României şi creşterea de schimburi sociale, schimburi culturale, schimburi comerciale”, susţine premierul de la Chişinău.

Întrebat ce trebuie să înţeleagă de aici România, la nivel de cetăţeni, Dorin Recean a spus: „La nivel de cetăţeni este că ai trecut în stânga Prutului şi vei vedea oameni care vorbesc aceeaşi limbă, care împărtăşesc aceeaşi istorie”.

Reporterul a avut aici o obiecţie şi a împărtăşit premierului o experienţă personală pe care a trăit-o la Chişinău în interacţiunile cu localnicii: de câte ori echipa de jurnalişti a fost abordată de localnici, mai întâi aceştia li s-au adresat în limba rusă.

„S-ar putea că aţi venit în perioada în care noi, aici, la Chişinău, dar în general în Republica Moldova, avem mai mulţi refugiaţi ucraineni. (...) Şi cam 4% din populaţia Republicii Moldova cu cea mai mare concentraţie este din refugiaţii ucraineni. S-ar putea să vă fi luat drept un străin şi atunci, pentru anumite motive, primul rând, prima limbă străină care îţi vine în cap aici, la Chişinău, este limba rusă”, a explicat el. „Dar ce vreau să spun? Că tot mai mult şi mai mult, şi în mediu social, şi în mediul comercial, şi în mediul academic, şi peste tot se vorbeşte limba română”, a asigurat premierul Recean, care a venit cu un exemplu: „Noi am lansat un program de învăţare a limbii române pentru conaţionalii noştri găgăuzi şi am subestimat de cinci ori - de cinci ori! - cererea pentru a învăţa limba română. Şi atunci vedem cum cei de la nord, de la Bălţi sau de la Briceni, sau cei de la sud, din Vulcăneşti, Taraclia, bulgarii din Taraclia, absolut toţi au o cerere pentru a învăţa limba română”, susţine premierul Dorin Recean.

Revenind la refugiaţii ucraineni, premierul Recean spune că ei pot fi o lecţie pentru moldoveni în ceea ce priveşte ameninţarea rusă, mai ales în condiţiile în care Moscova desfăşoară periculoase campanii de infliuenţă şi propagandă în mediul online din Republica Moldova.

„Noi avem exemplul Ucrainei, care a demonstrat că uite, curajul, determinarea, pot învinge ameninţarea rusească, ameninţarea Kremlinului şi vedem că societatea din Republica Moldova învaţă tot mai mult din această experienţă. Încă este foarte dificil, pentru că Rusia, Kremlinul, investeşte bani enormi în propagandă, în eforturi de destabilizare, în canale de Telegram sau TikTok, unde ai o mulţime de informaţie falsă, unde, de exemplu, se asociază Uniunea Europeană cu războiul şi aşa mai departe. Şi atunci consumatorii de noutăţi în limba rusă sunt foarte expuşi acestui fenomen de dezinformare şi propagandă. În paralel, trebuie să ai conţinut în limba rusă ca să poţi să aduci naraţiunile normale, naraţiunile veridice către aceste auditoriu. Şi iată, noi lucrăm împreună cu ONG-urile din Republica Moldova, asistaţi de proiecte ale Uniunii Europene, ca să explicăm celor din Republica Moldova care este ameninţarea reală. Şi ameninţarea reală este să rămâi expus şi neinformat”, a explicat premierul Dorin Recean în interviul pentru Digi24.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.