Guvernul comunist cubanez a anulat defilarea tradiţională de 1 Mai, din cauza unei penurii grave de carburant, prima anulare a acestui eveniment din motive economice de la Revoluţia din 1959, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sute de mii de oameni sunt aduşi anual cu autobuzul de pe întreaga insulă, pentru a umple Piaţa Revoluţiei din Havana, de Ziua Internaţională a Muncii.

Este pentru prima oară de la Revoluţia din 1959 când această paradă este anulată din motive economice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În ultimele luni, cozi lungi de aşteptare s-au format la staţiile de alimentare cu carburant, în care şoferi au aşteptat timp de mai multe zile.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel anunţa luna aceasta că insula primeşte doar două treimi din carburantul de care are nevoieşi i-a acuzat pe furnizori că nu-şi respectă obligaţiile contractuale.

Cuba are acces la un ţiţei de proastă calitate, iar din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse de către Statele Unite nu dispune de instalaţiile de care are nevoie pentru a-l prelucra.

Livrările de ţiţei de înaltă calitate din Venezuela, cel mai mare furnizor al Cubei, au scăzut cu 50% în ultimii ani.

Venezuela se confruntă, la rândul său, cu probleme grave, iar din această cauză întâmpină dificultăţi tot mai mari în finanţarea aliatului său comunist.

Penuriile se adaugă problemelor de zi cu zi cu care se confruntă cubanezii.

Ziarul spaniol El Pais scrie că salariul mediu cubanez este de 150-200 de dolari pe lună, iar un litru de ulei de gătit costă 30 de dolari.

Guvernul cubanez subliniază că modelul socialist de stat este cel mai bun pentru Cuba şi pune problemele cu care se confruntă pe seama sancţiunilor impuse de către Statele Unite.

Autorităţile cubaneze mobilizează de obicei resurse uriaşe pentru a asigura succesul defilării de 1 Mai, transportând muncitori în masă la Havana.

Parada a fost anulată în 20202 şi 2021 din cauza pandemiei covid-19.

Însă evenimente la nivel local urmează să aibă loc de 1 Mai.

Liderul Sindicatului Muncitorilor din Cuba, principalul sindicat cubanez, Ulises Guilarte de Nacimiento, declara marţi că aceste evenimente arată ”obstacolele din calea programelor de dezvoltare, din cauza blocadei economice de fier”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.