Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, perceput ca având orientări proruse în ultima vreme, vrea să îşi continue încercările de a o demite pe preşedinta proeuropeană a ţării, Salome Zourabichvili, cu trei săptămâni înainte de un scrutin parlamentar crucial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Majoritatea parlamentară a decis să iniţieze o nouă procedură de destituire” împotriva lui Zourabichvili, a declarat presei preşedintele Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili, membru al partidului de guvernământ Visul Georgian, în condiţiile în care Salomé Zourabichvili îşi încheie mandatul în trei luni, dar ea negociază cu partidele de opoziţie să o susţină pentru a câştiga un nou mandat.

„Mandatul lui Salome Zourabichvili se încheie în acest an, iar înlocuirea sa prin punere sub acuzare nu ar face decât să reducă acest mandat cu maximum o lună”, a arătat preşedintele Parlamentului. Potrivit acestuia, Salome Zourabichvili a încălcat legea recvent vizitând Bruxelles-ul, Franţa şi Germania fără acordul prim-ministrului.

Preşedinta, care are puteri limitate, este în opoziţie faţă de Visul Georgian, care are majoritatea în parlament şi conduce guvernul. Salome Zourabichvili încearcă să unească mişcările de opoziţie pentru ca acestea să câştige alegerile legislative din 26 octombrie. Luni, ea a anunţat consultări viitoare cu forţele de opoziţie, în ciuda diviziunilor lor istorice, pentru a găsi un candidat comun pentru postul de prim-ministru.

Situaţia politică din această ţară din Caucaz este tensionată. Partidul conservator Visul Georgian este acuzat de adversarii săi că se îndreaptă spre un autoritarism pro-rus şi că îndepărtează ţara de Uniunea Europeană.

Anul trecut, deputaţii partidului Visul Georgian au încercat deja, fără a obţine numărul necesar de voturi în Parlament, să o înlăture din funcţie pe Salome Zourabichvili, pe care o acuză că a călătorit în străinătate fără autorizaţia guvernului.

Salome Zourabichvili, în vârstă de 72 de ani, consideră că, dacă Visul Georgian câştigă alegerile parlamentare, ţara se va îndepărta şi mai mult de democraţie şi de Uniunea Europeană.

„Avem un cvasi-referendum pentru a alege între Europa şi o întoarcere la un trecut rusesc incert”, a declarat ea săptămâna trecută într-un interviu acordat AFP, deşi s-a declarat „destul de optimistă” că tabăra sa va câştiga.

În iunie, partidele de opoziţie conduse de Salome Zourabichvili au aderat la o nouă platformă politică proeuropeană care solicită reforme profunde ale sistemelor electoral, judiciar şi de aplicare a legii.

Sondajele recente indică faptul că patru alianţe ale opoziţiei ar putea strânge suficiente voturi pentru a forma un guvern de coaliţie.

Când a venit la putere în 2012, formaţiunea Visul Georgian a miliardarului Bidzina Ivanişvili a urmărit iniţial o politică liberală, pro-occidentală, înainte de a-şi schimba cursul în ultimii doi ani şi de a apăra poziţii tot mai opuse Occidentului. La rândul ei, Zourabichvili a fost aleasă preşedinte cu sprijinul Visului Georgian.

Potrivit NewsMaker, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, - care se pregăteşte şi ea de alegeri în 20 octombrie -  a avut luni o convorbire telefonică cu preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili. În cadrul discuţiei, cele două şefe de stat au abordat pregătirile ambelor ţări pentru exerciţiile democratice importante din luna octombrie: alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană în Moldova, precum şi alegerile parlamentare din Georgia. Preşedinta Maia Sandu a reiterat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru poporul georgian în lupta sa pentru democraţie şi aspiraţia de a deveni parte a marii familii europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.