Oficialii americani vor să modifice amestecul de substanţe chimice care alimentează rachetele pentru a obţine un avantaj în Pacific, mărind raza de acţiune a muniţiilor sale de primă linie, astfel încât forţele americane să poată depăşi China, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentagonul şi Congresul analizează o modernizare care ar putea extinde raza de acţiune a unor arme actuale cu până la 20% prin utilizarea unor propulsoare mai puternice şi a unor focoase mai uşoare, au declarat doi consilieri ai Congresului şi doi oficiali americani care au vorbit cu Reuters sub protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, Senatul a votat un text de lege care prevede alocarea a cel puţin 13 milioane de dolari pentru planificarea, extinderea şi fabricarea de compuşi chimici care pot fi folosiţi pentru a propulsa rachete sau pentru a înlocui materialul exploziv din focoasele nucleare, domeniu cunoscut sub numele de "energetică".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Deşi reprezintă o mică parte din proiectul de lege referitor la bugetul apărării, în valoare totală de 886 de miliarde de dolari, care în prezent trebuie să fie votat şi de Camera Reprezentanţilor, alocarea acestei finanţări începe un proces ce ar putea duce în cele din urmă la noi cheltuieli, de miliarde de dolari, pentru muniţii.

Senatul, controlat de democraţi, şi Camera Reprezentanţilor, deţinută de republicani, mai trebuie să negocieze nivelurile finale de finanţare pentru acest concept, dar există un acord general asupra efortului bipartizan de descurajare a Chinei, notează Reuters.

"Distanţa din regiunea Indo-Pacific şi pur şi simplu dimensiunea marinei (chineze) arată că SUA au nevoie de mai multe rachete anti-navă care pot atinge ţinte îndepărtate", a declarat pentru Reuters congresmenul Mike Gallagher. China consideră că prezenţa SUA în Pacific reprezintă o ameninţare, intensificându-şi propria prezenţă militară ca răspuns.

"Din nefericire, Pentagonul s-a complăcut în a folosi energetica din anii 1940 şi a neglijat energeticele avansate, precum CL-20, care sunt necesare pentru a creşte raza de acţiune şi letalitatea forţei noastre. Fiecare metru în plus pe care o rachetă îl poate parcurge este un metru mai departe de pericol pentru un membru al serviciilor americane", subliniază reprezentantul din Congresul SUA.

PROGRAMUL CL-20

În aşteptarea aprobării finale din Congres, proiectul de lege ar pune în mişcare un program al Pentagonului pentru a încerca să adauge o rază de acţiune mai mare la armele existente, folosind substanţe chimice precum China Lake Compound #20, cunoscut şi sub numele de CL-20, au declarat pentru Reuters consilieri şi persoane familiarizate cu acest plan.

Dezvoltat de un laborator guvernamental din California în anii '80, CL-20 este unul dintre cei mai discutaţi compuşi chimici avuţi în vedere, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării. Congresul a gravitat în jurul unor studii, dintre care unul, publicat în 2021, spune că reechiparea unei rachete cu CL-20 - împreună cu alte modificări - ar putea extinde raza de acţiune a rachetelor cu aproximativ 20%.

O lucrare a Centrului de Tehnologie Energetică arată că noile materiale energetice oferă unei bombe de 180 de kg "aceeaşi letalitate ca o bombă actuală de 450 de kg" şi subliniază că China produce CL-20 "la scară industrială şi l-a introdus în sisteme de armament".

Northrop Grumman Corp este unul dintre principalii producători de CL-20 din Statele Unite. Celălalt producător principal de motoare de rachetă este Aerojet Rocketdyne, care a fost cumpărat săptămâna trecută de L3Harris Technologies.

Fondurile alocate de Senat ar urma să fie folosite pentru înfiinţarea unui birou pentru materiale energetice în cadrul Departamentului Apărării, care să fie în subordinea secretarului adjunct al apărării, Kathleen Hicks, potrivit legislaţiei. Biroul ar fi un organism de coordonare între armata terestră, marină şi forţele aeriene, pentru a reduce birocraţia instituţională.

COSTUL RETEHNOLOGIZĂRII

"Această investiţie relativ modestă pentru materiale energetice este o iniţiativă semnificativă şi importantă", a declarat Tom Karako, expert în armament la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Costul retehnologizării sau al utilizării de noi substanţe chimice explozive în armele aflate în inventarul SUA ar putea fi de ordinul miliardelor de dolari, spune Karako. 

Iain Overton, director executiv al organizaţiei non-profit Action on Armed Violence, a declarat că această cursă de modificare a unor arme deja letale nu reprezintă un progres. "Se spune că istoria se repetă, în sensul că aceste curse de înarmare se termină întotdeauna prost", a spus el. "Ne fac armele mai puternice şi mai letale să fim mai în siguranţă? Răspunsul este un categoric nu. În ultimul deceniu, atunci când au fost folosite arme explozive în zone populate, 90% dintre cei raportaţi ca fiind ucişi sau răniţi la nivel global au fost civili", arată activitstul

Versiunea Camerei Reprezentanţilor a proiectului de lege pentru bugetul anual a apărării în 2024 prevede ca Pentagonul să deruleze un program pilot CL-20 care să schimbe fie explozibilul, fie propulsoarele din trei arme existente.

Versiunea Camerei nu menţionează nicio armă, dar Bob Kavetsky, de la Energetics Technology Center, a declarat că printre armele care ar putea fi dotate cu noile substanţe chimice se numără rachetele anti-navă cu rază lungă de acţiune şi rachete aer-sol cu rază de acţiune extinsă produse de Lockheed Martin. Printre alţi candidaţi se numără rachetele anti-navă Harpoon fabricate de Boeing  şi armele antitanc Javelin fabricate de Lockheed şi RTX.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.