Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden şi-a exprimat vineri îngrijorarea că scrutinul ar putea să nu fie „paşnic”, din cauza comportamentului candidatului republican Donald Trump. Joe Biden este încrezător că viitoarele alegeri prezidenţiale se vor desfăşura corect, dar a avertizat că Donald Trump şi coechipierul său ar putea refuza să accepte rezultatul, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

„Sunt încrezător că va fi (un scrutin) liber şi corect. Nu ştiu dacă va fi paşnic. Lucrurile pe care le-a spus Trump şi lucrurile pe care le-a spus data trecută, când nu i-a plăcut rezultatul alegerilor, au fost foarte periculoase”, a spus Biden. „Aşa că sunt îngrijorat de ceea ce vor face” la vot, a adăugat el în timpul unei discuţii spontane cu jurnaliştii în sala de presă a Casei Albe.

Notabil este şi faptul că partenerul de cursă al lui Trump, senatorul american JD Vance, nu a confirmat în timpul dezbaterii din această săptămână că ar accepta rezultatul votului de luna viitoare, a menţionat Biden.

Întrebat de moderatori în timpul dezbaterii de marţi dintre candidaţii la vicepreşedinţie: „Aţi încerca din nou să contestaţi rezultatele alegerilor din acest an, chiar dacă fiecare guvernator certifică rezultatele?” Vance a răspuns spunând că este „concentrat pe viitor”. Vance a spus apoi: „Uite, ceea ce a spus Trump este că au existat probleme în 2020”.

Trump, care a vizitat vineri un centru de intervenţie în cazul uraganului Helene din Evans, Georgia, a declarat că nu a auzit ce a spus Biden. „Nu pot decât să sper că va fi liber şi corect”, a spus el reporterilor. „Cred că în acest stat va fi, şi sper că în fiecare stat va fi”, a completat Biden.

Procurorii americani au declarat săptămâna aceasta că Trump a acţionat în afara atribuţiilor sale de preşedinte atunci când a făcut presiuni asupra oficialilor de stat şi asupra vicepreşedintelui de atunci, Mike Pence, pentru a încerca să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020. Dosarul de 165 de pagini este probabil ultima ocazie pentru procurori de a-şi detalia cazul împotriva lui Trump înainte de alegerile prezidenţiale.

DOVEZI ALE TENSIUNII

Scrutinul din 5 noiembrie dintre vicepreşedintele democrat Kamala Harris şi fostul lider republican Donald Trump promite să fie pe cât de indecis, pe atât de tensionat.

În perioada premergătoare votului, dovezile unei societăţi americane tensionate sunt omniprezente. Centrele electorale din comitatele cele mai disputate, ţinta unor tensiuni intense în urmă cu patru ani, s-au transformat în fortăreţe, protejate de garduri din fier forjat şi detectoare de metale.

Certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale la Capitol Hill, scena unui atac comis de susţinători ai lui Trump dezlănţuiţi la 6 ianuarie 2021, va fi însoţită de această dată de cel mai înalt nivel de securitate posibil pentru un eveniment oficial.

Teama este că, din nou, votul va fi atât de strâns, încât va fi nevoie nu de ore, ci de zile pentru a declara un câştigător.

Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, a pus deja bazele unei noi competiţii, acuzând democraţii că „trişează ca naiba”.

Candidatul republican a pus de asemenea a doua tentativă de asasinat împotriva sa pe seama „retoricii” adversarilor săi, în timp ce democraţii îl acuză că este instigatorul unui climat politic uneori irespirabil.

ÎNTOARCERE LA LOCUL TENTATIVEI DE ASASINAT

Sâmbătă, republicanul în vârstă de 78 de ani se va întoarce la locul primei tentative de asasinat, unde a scăpat la limită să fie împuşcat de un bărbat înarmat, în iulie, în oraşul Butler din Pennsylvania, pentru o nouă reuniune de campanie.

Echipa sa a anunţat deja prezenţa unui invitat de seamă: Elon Musk, cel mai bogat om din lume, proprietar al X, Tesla şi SpaceX.

Înainte de aceasta, Donald Trump s-a aflat vineri în Georgia, un stat puternic afectat de uraganul Helene, care a făcut peste 200 de morţi în Statele Unite. În timpul vizitei sale, el a acuzat Casa Albă de gestionarea „teribilă” a crizei.

CE FACE KAMALA HARRIS

În ceea ce o priveşte, Kamala Harris se află în Michigan, un stat-cheie în regiunea Marilor Lacuri şi un simbol al declinului industrial din Statele Unite începând cu anii 1980.

Candidata democrată şi-a început călătoria la Detroit, leagănul industriei auto americane, unde doreşte să îşi consolideze imaginea de candidat pro-sindicate.

În timp ce electoratul clasei muncitoare a favorizat în mod tradiţional democraţii, Donald Trump a reuşit, de la intrarea sa pe scena politică în 2015, să-şi atragă simpatia multor membri ai acesteia.

În următoarele săptămâni, Kamala Harris va putea să se bazeze pe sprijinul considerabil al lui Barack Obama în încercarea sa de a opri acest exod. Încă foarte popular, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite va vizita mai multe state-cheie în perioada premergătoare votului din 5 noiembrie, a anunţat vineri echipa de campanie a vicepreşedintelui democrat.

În Michigan, Kamala Harris va face o escală şi în Flint. Potrivit CNN, ea se va întâlni cu lideri locali ai comunităţilor arabe şi musulmane, mulţi dintre membrii cărora sunt supăraţi pe sprijinul neclintit al lui Joe Biden pentru Israel în Statele Unite. Acest electorat a jucat un rol major în victoria lui Joe Biden în Michigan în 2020 şi este de aşteptat să joace din nou un rol major pe 5 noiembrie.

Întrebat de moderatori în timpul dezbaterii vicepreşedinţiale de marţi: „Aţi încerca din nou să contestaţi rezultatele alegerilor din acest an, chiar dacă fiecare guvernator certifică rezultatele?” Vance a răspuns spunând că este „concentrat pe viitor”. Vance a spus apoi: „Uite, ceea ce a spus Trump este că au existat probleme în 2020”.


viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.