Ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016 în Statele Unite, ale cărei concluzii au fost făcute publice duminică de către Departamentul Justiţiei, a început înainte ca americanii să se ducă la urne, relatează AFP, care prezintă principalele date.
- 22 iulie 2016: site-ul WikiLeaks începe să publice zeci de mii de e-mailuri furate echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton. Poliţia federală (FBI) suspectează hackeri ruşi şi deschide - în secret - o anchetă cu privire la un posibil amestec al Moscovei în alegeri.
- 6 ianuarie 2017: într-un raport, serviciile americane de informaţii afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de intruziune informatică şi de manipulare pe reţele de socializare, cu scopul de a favoriza alegerea lui Donald Trump şi a o discredita pe Hillary Clinton.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Trump începe să vorbească despre "fake news" şi ”vânătoatre de vrăjitoare”.
- 13 februarie 2017: Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui demisionează. El este vizat de o anchetă cu privire la faptul că a discutat, înainte de învestirea lui Donald Trump, cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak. El a pledat ulterior vinovat de ”sperjur” şi îşi aşteaptă sentinţa.
- 9 mai 2017: Donald Trump îl destituie pe directorul FBI James Comey, pe care îl acuză că este părtinitor împotriva sa.
În urma unui val de indignare, fostul director FBI Robert Mueller este numit, opt zile mai târziu, procuror special însărcinat cu ancheta rusă, cu largi marje de manevră.
- 30 octombrie 2017: fostul director de campanie al lui Donald Trump Paul Manafort şi fostul asociat a acestuia Rick Gates sunt inculpaţi de fraude legate de activităţile lor de lobby în Ucraina, pe lângă autorităţi proruse, până în 2014.
Paul Manafort este arestat în iunie 2018, după ce a încercat să contacteze martori. El este condamnat, în februarie 2019, la şapte ani şi jumătate de închisoare, fără să fi spus ceva semnificativ în interogatorii. Donald Trump îi laudă ”curajul” şi nu exclude să-l graţieze.
- 16 februarie 2018: Robert Mueller exercită presiuni asupra Kremlinului, inculpând 13 ruşi, inclusiv un apropiat al lui Putin, Evgheni Prigojin, acuzaţi că au animat campania anti-Clinton şi pro-Trump de la Agenţia de Cercetare pe Internet (Internet Research Agency, IRA), cu sediul la Sankt Petersburg.
- 9 aprilie 2018: FBI percheziţionează birourile şi reşedinţa avocatului personal al lui Donald Trump Michael Cohen, care s-a prezentat mult timp drept "pittbull"-ul patronului său, însă nu întârzie să-şi schimbe poziţia şi să coopereze în anchetă.
El este condamnat în decembrie la trei ani de închisoare, după ce este găsit vinovat de fraudă, încălcarea legislaţiei cu privire la finanţarea campaniilor electorale - el a plătit în 2016 două femei pentru ca ele să tacă în legătură cu presupuse relaţii sexuale cu Donald Trump - şi sperjur - el a minţit în Congres despe o continuare până în 2016 a unor discuţii despre construirea unui Trump Tower la Moscova.
- 13 iulie 2018: Robrt Mueller inculpă 12 agenţi din cadrul serviciilor ruse de informaţii cu privire la faptul că au piratat computere aprţinând Partidului Democrat.
Trei zile mai târziu, la un summit cu Putin la Helsinki, Donald Trump refuză cu încăpăţânare să condamne Moscova din cauza rolului ei în campanie, provocând un val de indignare la Washington.
- 25 ianuarue 2019: fostul consilier informal şi un vechi prieten al lui Donald Trump Roger Stone este arestat şi inculpat de către procurorul special, care-l acuză că i-a minţit anchetatorii pe tema unor discuţii cu WikiLeaks înainte de publicarea unor e-mailuri democrate. Eliberat pe cauţiune, el refuză să pledeze vinovat.
- 22 martie 2019: Robert Mueller îşi transmite raportul final secretarului Justiţiei Bill Barr, căruia îi revine hotărârea de a-l face public.
- 24 martie 2019: într-o scrisoare trimisă Congresului american şi făcută ulterior publică, Bill Barr anunţă că ”investigaţiile procurorului special nu au determinat ca echipa de campanie Trump sau oricine asociat acesteia să se fi înţeles sau coordonat cu Rusia în eforturile sale de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016”.
”Nicio complicitate, nicio obstrucţionare, DISCULPARE completă şi totală”, clamează Donald Trump pe Twitter.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...