UPDATE Republica Moldova: Noul Guvern a depus jurământul / Maia Sandu: Astăzi începe procesul de curăţare a R. Moldova / Dodon: E o zi istorică / Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat / Primele reacţii de la Bucureşti
UPDATE Republica Moldova: Noul Guvern a depus jurământul / Maia Sandu: Astăzi începe procesul de curăţare a R. Moldova / Dodon: E o zi istorică / Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat / Primele reacţii de la Bucureşti
Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Anterior, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat.
UPDATE: Curtea Constituţională declară neconstituţională şi numirea Guvernului.
UPDATE: Parlamentul de la Chişinău i-a revocat din funcţie pe directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, şi pe directorul Serviciului de Informaţie şi Securitate, Vasile Botnari, scrie Unimedia.
UPDATE: Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, declară în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate astăzi în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat şi că PSRM şi Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituţia.
UPDATE: Guvernul condus de Maia Sandu a depus jurământul, în sala Parlamentului, în prezenţa lui Igor Dodon.
„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toţii. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem aşa bravi deputaţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limba comună. De dvs. depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcţional va fi acest Guvern. Haideţi să fim mai înţelepţi! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copiii noştri, pentru nepoţi!”, a afirmat Dodon în Parlament, fiind aplaudat, potrivit Ziarul de gardă.
UPDATE: A început procedura de învestire a noului Guvern, direct din sala de şedinţe a Parlamentului Republicii Moldova, transmite Unimedia.
UPDATE: „Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii. Astăzi deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor, pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, după votul de încredere.
Ea a precizat că programul Guvernului se va axa pe trei priorităţi: eliberarea statului din captivitate; scoaterea ţării din izolare internaţională; crearea condiţiilor pentru creşterea calităţii vieţii.
„Oamenii au încetat să mai creadă în instituţii şi în legi şi au ales să plece. Avem o ţară golită de cei mai activi cetăţeni. Dezbinarea a luat locul unităţii. Nu suntem siguri de durata mandatului acestui Guvern, dar echipa are suficient curaj şi dragoste de ţară ca să înceapă schimbări profunde şi necesare pentru cetăţeni. Nu ştim cât va dura acest mandat, dar indiferent de durată, ne vom da străduinţa ca la sfârşit să putem spune că ne-am făcut datoria”, a precizat Maia Sandu.
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale
Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii
Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale
Învestirea în funcţie a noului Guvern urmează să aibă loc tot astăzi.
Anterior, Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.
UPDATE: „1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. 2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior”, se arată în comunicatul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, relatează Ziarul de gardă.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Parlamentului, sâmbătă după-amiază.
La scurt timp, PDM a anunţat că ”va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal şi contravin Constituţiei”. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă.
Imediat, Curtea Constituţională s-a întrunit şi a decis că hotărârile Parlamentului sunt neconstituţionale.
Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă după-amiază, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.
„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a anunţat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.
Potrivit Ziarului de gardă, componenţa noului Guvern va fi:
Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii
Nicu Popescu – ministrul Afacerilro Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei
Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii
Curtea Constituţională a cerut dizolvarea Parlamentului pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma guvernul după alegerile din 24 februarie 2019.
Curtea susţine că termenul de 90 de zile de la data validării alegerilor – 9 martie 2019 - a expirat la 7 iunie 2019, ora 00:00. Astfel, preşedintele Igor Dodon este obligat acum să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, conform Deutsche Welle (DW).
Anunţul vine după ce Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) - cel care deţine cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din februarie – a decis să nu formeze o alianţă nici cu PDM, nici cu blocul ACUM.
Cu toate acestea, parlamentul moldovean s-a întrunit, pe întuneric, deoarece angajaţii tehnici nu au venit la serviciu, sâmbătă. Deputaţii ACUM şi PSRM au semnat un acord intitulat „Înţelegere politică temporară”. Documentul prevede demiterea imediată a şefilor instituţiilor de forţă şi instituirea comisiilor de anchetă pentru investigarea fraudei bancare şi a spălătoriei ruseşti, conform DW.
Conform Unimedia, acordul mai prevede că liderul PSRM Zinaida Greceanîi va fi numită preşedinta Parlamentului, iar liderul PAS Maia Sandu va fi prim-ministru al Republicii Moldova.
Secretarul Parlamentului, Igor Clipii, şi-a anunţat demisia.
Unimedia informează şi că la şedinţa parlamentului este prezent şi preşedintele Igor Dodon precum şi ambasadorul UE, Peter Michalko, cel al SUA, Derek J. Hogan precum şi cel al Rusiei, Oleg Vasneţov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.