Facţiunile rivale ale armatei din Sudan au căzut de acord să reînnoiască un acord de încetare a focului pentru trei zile, cu scurt timp înainte ca acesta să expire, relatează BBC.
Extinderea – cu alte 72 de ore – vine după intense eforturi diplomatice ale ţărilor învecinate, precum şi ale SUA, Marii Britanii şi Naţiunilor Unite.
Sunt însă relatări privind continuarea luptelor grele în capitala Khartoum.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Precedentul armistiţiu a permis câtorva mii de oameni să încerce să fugă în locuri sigure, în timp ce zeci de ţări au încercat să îşi evacueze cetăţenii.
Luptele care durează de aproape două săptămâni între armată şi o grupare paramilitară rivală au provocat sute de morţi.
Acordul de încetare a focului urma să se încheie la miezul nopţii, ora locală (22:00 GMT).
Joi seară, armata sudaneză a acceptat o prelungire, iar rivala grupare paramilitară Forţele de Sprijin Rapid (RSF) a făcut acelaşi lucru câteva ore mai târziu.
Sudanul de Sud s-a oferit să găzduiască negocieri pentru pace şi armata a acceptat să trimită reprezentanţi la discuţii.
Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că Washingtonul ”lucrează foarte activ” pentru a extinde armistiţiul, adăugând că, deşi imperfect, acesta a redus violenţele.
Dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe Karine Jean-Pierre a declarat, ulterior, că situaţia se poate înrăutăţi în orice moment.
Între timp, RSF şi martorii oculari au afirmat că armata îi atacă poziţiile din Khartoum.
Lupte au fost raportate şi în regiunea vestică Darfur şi în alte provincii.
Cel puţin 512 persoane au fost ucise în lupte şi aproape 4.200 rănite, deşi numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că se aşteaptă să mai fie ”multe alte” decese din cauza izbucnirii unor boli şi a lipsei serviciilor.
Oficiali din sănătate afirmă că majoriatea spitalelor din zonele de conflict nu funcţionează şi peste 60% din facilităţile de sănătate din Khartoum sunt inactive.
Armata a arătat, într-o declaraţie citată de Reuters, că a preluat controlul asupra celor mai multe regiuni din Sudan, dar ”situaţia este cam complicată în unele părţi ale capitalei”.
BBC precizează că nu a putut verifica afirmaţiile armatei.
Joi seară, Karine Jean-Pierre le-a cerut americanilor să plece în următoarele 24 de ore.
Evacuările continuă, dar mulţi cetăţeni străini sunt încă blocaţi în Sudan. Unii s-au chinuit să ajungă la pista folosită pentru evacuări.
Civilii locali continuă să fugă din capitală, unde sunt probleme cu proviziile de alimente, apă şi combustibil.
Luptele au izbucnit în 15 aprilie, ca rezultat al unei lupte pentru putere între armată şi RSF.
Comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, şi şeful RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, nu se pun de acord cu privire la propunerea unei guvernări civile în ţară şi mai ales cu privire la calendarul includerii RSF în armată.
Ambele facţiuni se tem de pierderea puterii în Sudan, pentru că de ambele părţi sunt oameni care ar putea ajunge în faţa Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război comise în Darfur în urmă cu aproape 20 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.