Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a respins joi ca fiind „o mizerie” acuzaţiile potrivit cărora Washingtonul ar fi adoptat o poziţie pro-Rusia, afirmând că preşedintele Donald Trump urmăreşte o încheiere paşnică a invaziei Rusiei în Ucraina, care durează de trei ani, relatează Reuters.
Donald Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei, oprind orice asistenţă militară şi de informaţii a SUA pentru Kiev, în timp ce administraţia sa vrea rapid o soluţie negociată pentru cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Trump şi consilierii săi, inclusiv Pete Hegseth, au refuzat, de asemenea, să catalogheze Rusia drept agresor.
„Presa este interesată de narative. Preşedintele nostru este interesat de pace. Aşa că vom fi caracterizaţi într-un fel sau altul: 'Oh, poziţia ta este pro-Rusia sau pro-' ... totul este o mizerie”, a declarat Hegseth reporterilor, el însuşi lucrând în televiziune înainte de a fi numit şef al Pentagonului.
„Preşedintele a fost ales pentru a aduce pacea în acest conflict şi lucrează cu ambele părţi într-un mod pe care numai preşedintele Trump îl poate face pentru a le aduce la masă şi a pune capăt crimelor”, a continuat Hegseth.
We are LAZER FOCUSED on achieving @POTUS mandate for peace!
— Secretary of Defense Pete Hegseth (@SecDef) March 6, 2025
FULL STOP. https://t.co/grs7CTBOFL
Secretarul american al apărării a făcut acest comentariu în timp ce se afla alături de omologul său britanic, John Healey, care a venit joi la Pentagon pentru a discuta despre un plan de pace pentru Ucraina
„Detaliile acestor discuţii, care au loc pe bună dreptate în spatele scenei, sunt cele pe care secretarul apărării şi cu mine le vom urmări în această după-amiază”, a declarat, la rândul său, John Healey.
La sfârşitul săptămânii, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lăudat obiectivul „de bun-simţ” al lui Trump de a pune capăt războiului, acuzând în acelaşi timp puterile europene care s-au raliat Kievului că încearcă să prelungească conflictul.
Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut discuţii dificile la Casa Albă la 28 februarie, dar, de atunci, cele două părţi au reluat lucrul la un acord privind împărţirea veniturilor din exploatarea mineralelor Ucrainei.
În discursul rostit marţi în faţa Congresului, Trump a declarat că a primit o scrisoare de la Zelenski în care liderul ucrainean se declară „pregătit să se aşeze la masa negocierilor cât mai curând posibil”.
Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat joi că este în discuţii cu Ucraina pentru un cadru de acord de pace care să pună capăt ostilităţilor cu Rusia, iar o întâlnire cu ucrainenii este planificată săptămâna viitoare cu în Arabia Saudită. „Suntem acum în discuţii pentru a coordona o întâlnire cu ucrainenii”, a declarat Witkoff reporterilor la Casa Albă. El a spus că aceasta va avea loc probabil la Riad sau Jeddah.
Ulterior, Volodimir Zelenski a confirmat că vamerge personal luni în Arabia Saudită, pentru discuţii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, iar ulterior delegaţia ucraineană va rămâne în Arabia Saudită pentru a discuta cu partea americană.
Bloomberg a relatat joi pe surse că Washingtonul face presiuni asupra Kievului şi condiţionează semnarea acordului privind mineralele de acceptarea unei încetări a focului urmate de discuţii pentru un acord de pace cu Moscova.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.