Numirea lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, în fruntea operaţiunii ruse din Ucraina s-ar putea să fie un semnal foarte îngrijorător, în contextul în care Vladimir Putin a recunoscut „situaţia dificilă” din cele patru regiuni anexate ilegal, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
„Această îngrijorare exprimată de Putin cu privire la cele patru regiuni presupune o acţiune. Când îşi anunţă o aşa-zisă vulnerabilitate, preşedintele Putin în egală măsură transmite mesajul că va rezolva această vulnerabilitate”, a explicat Cristian Diaconescu.
În al doilea rând, „se discută din ce în ce mai insistent despre un eventual nou moment militar spre Kiev, din nord. Se discută despre o ofensivă din sud, sud-est. Se discută despre securizarea, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, a celor patru oblasturi pe care le-am menţionat. Pe o logică simplă, cu cine poţi face aşa ceva? Nu cu tot felul de aşa-zişi militari, care ştiu doar să inspire teamă, teroare şi să tragă în blocuri. Bănuiesc că nu-ţi trebuie o mare pregătire militară pentru o astfel de acţiune. Dar atunci când te gândeşti la o a doua ofensivă şi nu-ţi permiţi politic să mai ai rezultatul primei ofensive, în mod evident, prima orientare, prima gândire este spre militarii de carieră, ale căror ordine se execută, şi nu se discută”, arată fostul şef al diplomaţiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Or, nici Prigojin, nici militarii care mai mult de profilează prin frica pe care o generează, şi nu prin succese strategice şi tactice, aşa cum îşi doreşte Federaţia Rusă, sigur că n-ar putea fi o variantă, dacă se preconizează un astfel de plan politic. Concretizarea sa militară sigur că ţine până la urmă de cei care au capacitatea şi ale căror ordine sunt urmate”, a adăugat Diaconescu.
„Să nu uităm, se vorbeşte de o mobilizare de 500.000 de oameni. N-ai să-l pui pe Prigojin vreodată să comande o armată de 500.000 de oameni şi nici pe respectivii să-i respecte ordinele. S-ar putea ca această mişcare şi semnalul transmis de preşedintele Putin să anunţe de fapt o chestiune mult mai gravă şi o profesionalizare a unei noi ofensive în Ucraina”, a conchis fostul ministru de externe.
„Pentru opinia publică a arăta grupul Wagner şi amintirea actelor pe care le-au comis aceşti militari prin Siria, de exemplu, unde au ras de pe suprafaţa pământului localităţi întregi. evident că mesajul intră într-o anumită logică şi gen de atitudine la care cei care se opun acestei acţiuni militare se pot aştepta. Dar dacă e vorba să pleci la un plan puternic, strategic, evident că este nevoie de militari instituţionali, militari de carieră”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Într-o mişcare ce a luat prin surprindere, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, la comanda campaniei militare a Rusiei din Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei. Numirea vine în condiţiile în care nu mai târziu de octombrie anul trecut, Rusia îl promovase pe Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă pentru reputaţia sa de militar necruţător, în funcţia de comandant principal al operaţiunilor de luptă din Ucraina, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.
Ministerul rus al Apărării spune că aceste schimbări au fost făcute pentru a creşte eficienţa gestionării operaţiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.
Cea mai recentă schimbare de conducere militară are loc însă pe fondul tensiunilor continue între figurile de rang înalt care se ocupă de războiul Rusiei în Ucraina.
Gherasimov, la fel ca Şoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari ruşi şi din partea lui Evgheni Prigojin, şeful puternicei grupări Wagner, pentru multiplele eşecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă şi pentru eşecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aştepta să o încheie după puţin timp.
CITEȘTE ȘI BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.