Finlanda, Suedia şi Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri slabe neobişnuite de radioactivitate, de origine umană, o creştere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, ar avea sursa în vestul Rusiei, în timp ce alte indicii arată că ar fi vorba despre Letonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia Tratatului interzicerii totale a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei staţii permit de asemenea să se măsoare creşteri ale radioactivităţii de origine civilă, a publicat pe Twitter o hartă care indică zona originii probabile a sursei, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă în mare o treime din sudul Suediei, jumătate din sudul Finlandei, Estonia, Letonia, dar şi o zonă largă la frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.

Aceşti izotopi - Cesiu 137, Cesiu 134 şi Ruteniu 103 - ”sunt foarte aparent de origine civilă. Suntem în măsură să anunţăm regiunea probabilă a sursei, însă nu face parte din mandatul CTBTO (acronimul englez al organizaţiei) să stabilească originea exactă”, a anunţat pe Twitter secretarul general al organizaţiei internaţionale, cu sediul la Viena, Lassina Zerbo.

Producătorul rus de electricitate nucleară Rosenergoatom a dezminţit orice incident în cele două centrale pe care le exploatează în acest sector.

”Nicio anomalie nu a fost înregistrată în aceste centrale nucleare Leningradskaia şi Koţkaia”, a declarat agenţiilor ruse un purtător de cuvânt. Emisiile ”nu au depăşit valorile de control în perioada indicată” şi ””nu a existat niciun incident legat de emitere de radionuclee peste nivelul stabilit”, a adăugat el.

Potrivit calculelor Institului olandez de Sănătate Publică şi Mediu (RIVM), ”radionucleele provin dinspre Rusia occidentală”, în pofida faptului că măsurătorile nu permit o identificare mai precisă a locului.

Nuclizii relevaţi sunt artificiali, aşadar sunt de natură umană. Iar compoziţia lor ”poate indica pagube cu un element combustibil într-o centrală nucleară”, relevă într-un comunicat autoritatea olandeză.

În afară de Rusia, Finlanda şi Suedia exploatează reactoare nucleare în sector, însă niciun incident nu a fost semnalat.

Ţările baltice nu au niciun reactor activ, iar Lituania şi-a închis unica centrală nucleară de origine sovietică în cadrul intrării sale în Uniunea Europeană (UE).

În schimb, probleme de radioactivitate au fost semnalate în ultimii ani în centrale electrice convenţionale în Letonia.

Acestea folosesc lemn din anumite zone din Belarus, şi anume din împrejurimile Gomel şi Moguilev, în estul ţării, care au fost deosebit de contaminate de catastrofa de la Cernobîl.

Operatorul reţelei de încălzire şi electricitate a capitalei letone Riga a cerut scuze în 2018 cuprivire la faptul căa folosit lemn care conţinea elemente radioactive.

Iar întreprinderea Rigas Siltums a anunţat la 17 iunie, într-un comunicat, că a lansat un proiect de cercetare ”cu privire la controlul radioactivităţii lemnului şi cenuşii” din centralele sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.